Цвијановић: Најављена министарска конференција није кључ рјешења

Глас Српске
Цвијановић: Најављена министарска конференција није кључ рјешења

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да не вјерује да ће најављена министарска конференција о проблему избјеглица бити било какав кључ рјешења, него је било потребно да се током претходних година разрађују различите стратегије и оперативни планови на нивоу цијеле регије.

Цвијановићева је изјавила да је од 2015. године био врло пожељан појачан анагажман свих министара и влада у регији, свих безбједносних агенција и агенција за спровођење закона, што се није дешавало.


“Мислим да су се власти на нивоу БиХ које су задужене за ова питања само надале да нас овако нешто неће задесити и онда су све препуштали времену, али задесило нас је. Можемо примијетити крајњу неспремност да реагујемо на такву кризу”, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Цвијановићева је истакла да “све аларме пали чињеница” да је постојао и још увијек постоји велики број нелегалних прелазака границе, јер то значи да граница није уопште заштићена и нема адекватне службе да о томе води рачуна.

Она је подсјетила да је министар безбједности БиХ Драган Мектић позвао министра унутрашњих послова Српске Драгана Лукача да размотри могућност да се и полицијске снаге Српске користе на граници.

“У том случају, наша полиција, која би радила заједно са Граничном полицијом БиХ, била би и даље у надлежности Републике Српске и Министарства унутрашњих послова /МУП/, али би могла да одради квалитетан посао”, навела је Цвијановићева.

Она је рекла да за смјештајне капацитете нема могућности на територији Српске, те да не постоји било каква спремност да Српска на тај начин збрињава људе.

“Све што је хуманитарног карактера ми можемо да учинимо, а то је да омогућимо људима да имају храну, пиће, да им се омогући да брзо прођу до сљедеће дестинације на коју су кренули. Али смјештај, за који не знамо да ли ће трајати мјесецима или годинама - за то се нисмо спремали”, поручила је Цвијановићева.

Цвијановићева је додала да је ниво БиХ требао да разрађује планове и предузима конкретне кораке.

Она је указала на недавну ситуацију на граници два кантона, која је замало изазвала праву кризу у земљи само зато што се нису поштовале уставне надлежности и што се није сарађивало на адекватан начин.

“Не можете ви у Сарајеву да очиститие један парк од избјеглица који су тамо седмицама само зато што имате неки скуп, те да пошаљете људе негдје тврдећи да они могу да иду тамо, а да нисте никога контактирали и добили сагласност за то”, закључила је премијер Српске.  

Цвијановић: Крајњи циљ да дође до адекватних пресуда

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је крајњи циљ могућег поновљеног суђења ратном команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу да дође до истине и до акдеватних пресуда за нешто за шта постоје докази који су годинама били занемаривани.
“То није само у случају Насера Орића него и многих других који су били на страни и бошњачке политике и бошњачке војске, гдје се никада није дошло до судског епилога којим би била задовољена правда, жртве и очекивања која ми, као институција, имамо”, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Према њеним ријечима, Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, у сарадњи са Министарством правде и другим институцијама, увијек ради и обезбјеђује доказе.

“Подносили су одређене пријаве, обезбјеђивали су одређене свједоке и свједочења и они ће и даље бити у улози трагања за истином и доласка до правде”, поручила је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана