Цвијановић: Дипломатија БиХ легло непотизма

Срна
Цвијановић: Дипломатија БиХ легло непотизма

Бањалука - Привремена истражна комисија Парламента БиХ за прибављање информација о спољнополитичком статусу БиХ требало би да 20. фебруара, десет мјесеци након формирања, коначно донесе закључке о томе шта је установила.

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да нико не сматра да министар спољних послова БиХ добро ради свој посао и додала да постоји висок ниво непотизма у диполоматско конзуларним представништвима БиХ.

Премијерка Српске је нагласила да су дипломатско конзуларна представништва БиХ легло непотизма.

"Тамо се људи запошљавају искључиво преко родбинксих веза. Никакве везе тамо нема са професионалцима који би требало да свој мандат одраде професионално”, каже Цвијановић.

Као примјер, навела је амбасаду БиХ у Канади.

"У тој амбасади ради момак који је син посланика Лалића из СДС-а у Парламентарон скупштини БиХ. И ту причи није крај. Брат шефа конзуларног кабинета господина Црнатка ради у истој амбасади у Канади. Он је запослен као конзуларни радник. Ни ту се прича не завршава. И супруга господина конзуларног радника који је рођак шефа кабинета Црнатка је запослена тамо као секретар”, изјавила је Цвијановићева.

Цвијановићева истиче да је проблем што Црнадак не управља структуром која му је повјерена.

"Он нема никакву релацију са осталим институцијама, а требало би да нас реферише у каквој ситуацији и каквој позицији се БиХ налази”, рекла је Цвијановићева.

Српска извршила свој дио обавеза према ММФ-у

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је први преглед са Међународним монетарним фондом закључен и друга транша средстава повучена, те да Српска извршава свој дио обавеза.

"Српска извршава свој дио посла, иако уопште нисам оптимиста када је ријеч о овој години, јер је изборна, да ће било шта посебно бити реализовано, али при томе мислим на остале нивое власти – БиХ и Федерацију БиХ”, рекла је Цвијановићева новинарима у Залужанима код Бањалуке и нагласила да за Српску нема ништа проблематично са ММФ-ом.

Она је навела да су активности са ММФ-ом редовне и да ће наредних мјесеци бити одржани састанци.

Одговорајући на питање новинара да прокоментарише дио из извјештаја ММФ-а који се односи на миграције становништва, она је истакла да су миграције тренд у региону али да свакако ствари треба поправљати, те да Влада Српске већ ради на томе.

Она је навела да квалификована радна снага мора бити добро плаћена и да се зато Влада Српске усмјерила на реални сектор.

"Подстакли смо послодавце и синдикат и заједнички дошли до одређених рјешења да у реалном сектору морају бити побољшане ствари и повећане плате за добре мајсторе и раднике. Плате морају бити конкурентне бар донекле платама у земљама гдје одлазе наши радници”, рекла је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана