Цвијановић: Циљ комисија за Сарајево и Сребреницу - истину о страдању измјестити са политичког терена

Срна
Цвијановић: Циљ комисија за Сарајево и Сребреницу - истину о страдању измјестити са политичког терена

Бањалука - Намјера институција Републике Српске када су ушле у формирање комисија које се тичу Сребренице и Сарајева била је да се прича у вези са страдањем измјести са политичког терена и да се тиме баве људи који имају међународни ауторитет, те да на основу чињеница утврде истину, рекла је предсједник Републике Жељка Цвијановић.

Говорећи и формирању комисија за утврђивање истине о страдањима у Сребреници и Сарајеву, Цвијановићева је рекла да Српска и њене институције не смију престати да трагају за истином.

“Много тога што је било послије окончања рата засновано је на стереотипима и многим искривљеним чињеницама. При томе не желим да повриједим било коју жртву или чланове њихових породица. Ми говоримо о томе да морамо имати једнаке аршине када је ријеч о страдањима. Без једнаких аршина, којих нажалост није било, просто не можемо да дођемо до помирења”, нагласила је она.

Цвијановићева је за Радио Републике Српске рекла да је посебно оптерећујуће да је, генерално, приликом вођења судских процеса на нивоу БиХ и међународном нивоу прво креирана политичка матрица.

“Направљен је политички оквир ко је крив, ко није, ко је жртва, ко агресор, а онда се судским пресудама настојао попунити тај политички оквир па је онда испало да су судске пресуде у функцији потврђивања политички дефинисаних теза или ставова или неког задатог стања”, оцијенила је Цвијановићева.

Она је рекла да то представља огромну фрустрацију, превасходно у Српској, за Србе који су сматрали да сви треба да имају једнак приступ правди, а не да он буде селективан.

“Формирање комисија један је од начина да се трага за истином и дође до ње и не спорим да то треба да се ради у сваком појединачном случају. Али креирање политичке матрице и њено попуњавање правосудним одлукама апсолутно је дало искривљену слику и погрешне посљедице и, плашим се, трајно уништило повјерење међу људима”, нагласила је Цвијановићева. 

Приоритет - ублажити проблем одласка становништва

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је у сарадњи са Владом почео рад на једном од најважнијих пројеката - националном програму демографске обнове како би кроз подстицаје био ублажен проблем одласка становништва.

“Већ смо окупили стручњаке и идемо са формирањем експертског и оперативног тијела који ће радити на изради програма као основе за институције да би могле да рјешавају демографске проблеме”, истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да се један сегмент односи на наталитет, успостављање бољих услова за живот, подршку младим брачним паровима и свима који желе да оснују породицу.

“Други проблем су појачане миграције, односно одлазак значајног броја становника Српске. Желимо да видимо како да се боримо са овим проблемима, а покренућу и велики програм који се зове - 'Српска друштва у покрету' за шта је неопходна подршка институција”, рекла је Цвијановићева за Радио Републике Српске.

Говорећи о проблему одласка младих и стручног кадра са ових простора, Цвијановићева је рекла да ће кроз програм демографске обнове бити дефинисана давања која се односе на породицу, појединце, породиље, студенте и младе брачне парове.

“Имаћемо податке шта је од тога дало резултате и имаћемо препоруке шта треба да радимо да добијемо прави ефекат”, истакла је Цвијановићева и додала да ће један правац бити подстицање останка становништва на селу кроз стварање бољих услова за живот.

Она је рекла да ниједна држава у регији, па чак ни оне у ЕУ немају програм како зауставити одлазак младих.

“У оквиру ЕУ је значајно исељавање са простора Балтика или Хрватске. И тамо је велика миграција, али се то не доживљава на тај начин јер ЕУ не пали звоно за узбуну с обзиром на то да су они и даље на простору Уније. Код нас је то драматичније с обзиром на то да остајемо дефицитарни и угрожени са аспекта радне снаге, али и интелектуалаца”, појаснила је Цвијановићева додавши да институције морају заједно да раде на рјешавању питања одлива становништва.

Говорећи чињеници да још није формирана власт на нивоу БиХ и у ФБиХ, предсједник Српске је указала да та чињеница успорава одређене развојне процесе.

“Ми смо започели неке пројекте са Владом ФБиХ на европском путу и у оквиру сарадње са међународним институцијама и финансијским организацијама. Много тих ствари се налази на чекању што је проблем”, рекла је Цвијановићева.

Она сматра да је највећи проблем што није конституисана власт на нивоу БиХ, иако су познати изборни побједници, који имају легитимитет да сарађују у формирању власти.

“У БиХ су јасно и недвосмислено позиционирани изборни побједници у сва три конститутивна народа и зна се које три доминантне партије треба да понесу терет формирања власти и извршавања обавеза. Са аспекта легитимитета то су СНСД, ХДЗ БиХ и СДА као јасно профилисани изборни побједници који треба да понесу одговорност и уђу у процес формирања власти на нивоу БиХ”, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да на том плану ускоро очекује шире и озбиљније преговоре поменутих политичких актера, али да ранија искуства и блокаде, које углавном долазе из политичког Сарајева, могу успорити тај процес.

“Навикли смо да постоји међусобно исцрпљивање када је ријеч о бошњачким и хрватским политичким партијама у ФБиХ и то често оптерети читав политички спектрум. Други моменат је тај што имате математику о свему, а немате довољно воље да се формира власт. Посбено је непримјерено и неприхватљиво то што се постављају одређени услови и предуслови као што је прича о НАТО-у”, закључила је Цвијановићева.

Она је навела да има и странаца којима није баш мило да се формира власт и који немају ништа против да се и даље дешавају условљавања и задржи постојећа гарнитура, коју сматрају прилично нагодном.

“Нагодни су, јер се никада нису потрудили да јасно изнесу свој став о било ком питању. Увијек је то било кокетирање, мало у оквиру Сарајева, мало у оквиру међународне заједнице. Али вјерујем да ће пронаћи довољно зрелости и одговорности и да ће се одговорно приступити формирању власти на нивоу БиХ”, навела је Цвијановићева.

Она је подсјетила да су институције Српске, које су конститисане убрзо након избора, реализовале приоритетне задатке и циљеве, међу којима је усвајање стратешких докумената.

“Први у БиХ смо конституисали власт, односно изабрали Владу, усвојили стратешке документе, буџет и обавили неке друге ствари као што је избор делегата у Дом народа парламента БиХ”, подсјетила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, стабилне институције Српске спроводе предвиђене задатке, а приоритет је задржати политичку стабилност и функционалност институција које ће извршавати обавезе према грађанима и осмишљавати програме за повећање плата, пензија, социјалних давања, бољу инфраструктуру и друга потребна улагања.

Цвијановићева је подсјетила да је претходна Влада повећала плате и пензије, увела нова социјална давања, нека постојећа права ојачала, те реализовала бројне инфраструктурне пројекте.

“Ако имате политичку стабилност можете се на релаксиранији начин бавити економским питањима. Треба нам више запослених и боље плате, али и већа дисциплина када је ријеч о плаћању обавеза”, истакла је предсједник Српске.

Она је додала да се институције морају спремати и за потенцијалне глобалне кризе.

“Европи пријети нова економска криза крајем ове или почетком сљедеће године, што ће значити и погоршану слику у Српској и регији. Зато је важно да се припремамо и за то вријеме, али да паралелно са тим и повећавамо плате, и омогућавамо већу потрошачку моћ грађана. Ипак, вјерујем да се Српска, сигурним кораком креће напријед”, нагласила је Цвијановићева и оцијенила да Влада има добру полазну основу јер је претходни сазив оставио стабилан буџет и измирене обавезе.

Говорећи о јавним предузећима, Цвијановићева је рекла да није задољна њиховим доприносом развоју и давањима у буџет.

“С друге стране јавна предузећа су велики послодавци и запошљавају око 20.000 људи, што значи да од њих зависи много породица тако да сам задовољна што много људи има сигурно запослење. Проблеме треба отклањати да би се јавна предузећа позиционирала као инвеститори и да би се спровели важни пројекти”, закључила је Цвијановићева.

Када је ријеч о изградњи путне инфраструктуре, пресједник Републике је навела да је сасвим извијесно да ће бити изграђен ауто-пута од Бањалуке до Београда преко Бијељине.

“Овај пројекат је стављен у врх листе наших приоритета и имаћемо подршку Србије која ће дио финансирања тог пројекта преузети на себе”, рекла је Цвијановићева и додала да нису занемарени ни остали путни правци као што су ауто-пут од Бањалуке према Приједору и брзе комуникације у источном дијелу Српске.

Не може један страни утицај бити лош, а други добар ако је ријеч о сувереним државама

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да се не може говорити да је један страни утицај лош, а други добар зато што је на сувереним домаћим институцијама одговорност за процесе, односно за економско, социјално и политичко стање, а у крајњем случају и за политичку безбједност. “То ми увијек дјелује као изговор за силне промашаје који се десе и онда увијек нађете неког глобалног играча за којег кажете да је он крив што се сада дешава ово или оно”, рекла је Цвијановићева коментаришући закључке безбједносне конференције у Минхену да Русија и Кина јачају негативан утицај на Балкану и да су на овим просторима могуће и етничке тензије.

Цвијановићева је нагласила да је са безбједносне конференције у Минхену упућено много порука.

“Видјели смо поруке на глобалном плану гдје су на неки начин изоловали или ставили у први план Русију и Кину, а опет са друге стране сугеришу на неке друге тензије и ризике и све оно што може да се дешава. Мислим да на тај начин они стално могу да се постављају као западни свијет и да постављају нишан, политички, трговински или економски, и издвоје неке државе говорећи да је оно што оне раде или што представља њихов утицај потенцијална пријетња и да малигни утицај”, изјавила је Цвијановићева за Радио Републике Српске.

Она је нагласила да то повлачи питања ако постоји негдје један утицај, зашто је проблем да постоји тај, али ни и неки неки други.

Цвијановићева је истакла да питању безбједности треба прићи озбиљно, не само на форумима и конференцијама и посматрати то на сложенији начин него што се посматра и у регији, а некада и на глобалном плану.

Говорећи у том свјетлу и о мигрантској кризи, Цвијановићева је рекла да ће Српска остати на принципима и ставовима да нема капацитет за трајније збрињавање миграната и било какву активност такве врсте.

“Влада је прошле године дефинисала закључке и заузела став да немамо способности ни да примамо мигранте, нити да им обезбјеђујемо смјештај, храну или било шта друго. Ми ћемо им пружити неопходну помоћ и нећемо занемарити хуманитарни аспект, али за трајније збрињавање Српска нема капацитет”, нагласила је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је проблем појаве таласа миграната недовољна контрола над границом. “Ми смо указивали да је веома погрешно то што су радили у Савјету министара. Сада имамо ситуацију да одлазећи министри буквално 'нагуравају' људе и упошљавају их на силу у институцијама и својим министарствима и тако збрињавају одређени кадар, а са друге стране имамо неколико година апел да треба више људи у Граничној полицији и другим слиужбама да би могли обезбиједити границу на бољи и адекватнији начин”, нагласила је она.

Према њеним ријечима, проблем у вези са мигрантима није настао јуче, нити ће бити ријешен сутра.

“Ми смо веома везани за однос ЕУ према мигрантима јер су они затворили своје границе. У земљама из којих долазе мигранти су прављене револуције, тамо су склањани лидери који нису одговарали западном свијету. И онда када је покренута масовна миграција, Европа се оградила након што је примила одређени број људи за који су сматрали да им треба. Сада ми њих треба да задржимо овдје јер је неко други је мијењао режиме и интервенисао”, нагласила је Цвијановићева.

Она је истакла да није видјела да се институције БиХ баве тим питањем на озбиљан начин.

“Добијали смо различите информације, много пута су избјегавани одговори о тој теми. Видим да у кантонима у ФБиХ гдје су избгеглице смјештене буквално гори јер су преоптерећени проблемима”, додала је Цвијановићева. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана