Цвијановић: Бањалука и Српска мјесто гдје се креирају све важне одлуке

Срна
Цвијановић: Бањалука и Српска мјесто гдје се креирају све важне одлуке

Теслић - Потпредсједник СНСД-а Жељка Цвијановић поручила је данас да су Бањалука и Република Српска мјеста гдје се креирају све важне одлуке за судбину Републике и њених грађана.

Цвијановићева је на обиљежавању 20 година СНСД-а у Теслићу истакла да је у протеклом периоду било веома тешко рјешавати одређена политичка питања с обзиром на то да је први пут у историји Републике Српске било да људи изабрани из Српске не осјећају ни трун одговорности према њој.


"Умјесто да представљају Републику у Сарајеву, они су нама овдје наметали некакав сарајевски концепт или концепт супериорности Сарајева над Бањалуком, што наши грађани неће прихватити, јер је то неуставно", рекла је Цвијановићева новинарима у Теслићу.

Цвијановићева, која је и предсједник Владе Републике Српске, напоменула је да је ово била прилика да се подсјете на оно што је рађено у протеклом периоду и на чему ће радити, те је најавила нови програм у општинама широм Српске, који се односи на израду стратешких пројеката.

"За ту сврху сачували смо средства од клириншког дуга, која смо добили прошле године у износу од 60 милиона КМ, од чега је само пет милиона стављено на располагање, а 55 милиона иде у овај велики грађевински циклус широм Републике Српске", објаснила је Цвијановићева.

Цвијановићева је подсјетила да су прошле години сви говорили да ће тај новац бити утрошен за крпљење буџетских рупа, али ће тај новац ипак бити усмјерен на веома важне пројекте.

Она је изразила задовољство што су у тешка времена не само задржана, већ и повећана одређена примања, посебно пензије за више од 17 одсто.

Цвијановићева је истакла како ће јој бити жао да оде са садашње позиције, а да не достигне циљ - да пензије буде повећане за 20 одсто, на чему ће се радити наредних мјесеци.

Она је нагласила да је стабилизован буџет упркос тешким изазовима и блокадама које су долазиле из Сарајева, са политичким питањима на која је требало одговорити, те да нема никаквих кашњења, дуговања, као и да је повећан буџет за пољопривреднике са 60 на 71 милион.

"Након једне овакве стабилизације морамо правити искорак у смислу повећања. Рекла сам још једном повећања пензија, потом плата, али исто тако и да стварамо добар амбијент за завршетак свих започетих пројеката", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је у обраћању на данашњој свечаности указала и на два рекордна броја када је у питању запосленост у Републици Српској, те објаснила да је ријеч о 2008. години када је у вријеме Владе Милорада Додика било запослено 102.000, а да се прошле године за вријеме њене Владе стигло до другог рекорда.

"Поносна због тога јер су то политике СНСД-а које проводимо са коалиционим партнерима, али је СНСД доминантан", рекла је Цвијановићева и додала да је сигурна да ће у наредном периоду бити настављен добар темпо, а да ће се економска стабилност само надограђивати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана