Цвијановић: Аеродром Бањалука има одличне шансе да постане аеродром регионалног типа

Срна
Цвијановић: Аеродром Бањалука има одличне шансе да постане аеродром регионалног типа

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је данас да Аеродром Бањалука има одличне шансе да постане аеродром регионалног типа, те да у његовом развоју и оживљавању види огромне могућности и шансу за унапређење и јачање овдашње привреде, туризма и путничког саобраћаја.

Цвијановићева је новинарима у Бањалуци рекла да ће велики број људи, који су раније ишли на друге аеродроме у региону, попут оних у Сарајеву, Београду и Загребу, сада користити аеродром у Бањалуци.

Она је навела да су Влада и предузеће “Аеродороми Српске” у протеклом периоду уложили много труда на том плану и на отварању Српске, Бањалуке и регије и подсјетила да су сви аеродроми у БиХ, Сарајево, Тузла и Мостар, добили подршку са нивоа БиХ осим бањалучког, али да то није спријечило да се он развија.

Цвијановићева је истакла да, када је ријеч о туризму и привреди, мора се имати и брза комуникацију. “Значи осим ауто-пута, морате имати аеродром који функционише. Видим ту велику шансу и за дијаспору, која ће користити аеродром”, рекла је Цвијановићева, која је данас у Бањалуци присуствовала конференцији “Аеродром Бањалука у функцији развоја регије”.

Она је напоменула да су у ирској нискобуџетној авио-компанији “Рајанер”, која сарађује са “Аеродромима Српске” и чији ће авиони од октобра летјети из Бањалуке на више европских дестинација, задовољни продајом карата.

“Они покушавају да додатно мотивишу људе да се, кроз одређене, повољне цијене карата, науче и стекну навику да је Бањалука мјесто одакле може да се лети и долети са других дестинација. Мислим да ће они ту бити успјешни”, навела је Цвијановићева.

Она је истакла да представници Српске разговарају са “Рајанером” да се сљедеће године уведу двије додатне стабилне авио-линије поред оних за Београд, Меминген, Брисел и Стокхолм, те да се чартер летовима обезбиједи веза са Црном Гором и другим дестинацијама.

“То ће значити сасвим другачији приступ укупном развоју”, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да Аеродром Бањалума и са аспекта конкурентности, броја становника који користе авио-превоз и цијена карата има одличне шансе да постане аеродром регионалног типа, који ће опслуживати и грађане Хрватске и Федерације БиХ.

Цвијановићева је рекла да ће, на примјер, лет за Брисел у том смислу значити сигурно више, јер су у окружењу цијене карата за ту дестинацију много веће од оних које нуди “Рајанер”.

Она је додала да је једна од предности развоја и оживљавања аеродрома у Бањалуци и то што ће се овдје потрошити одређен дио новца, али и повећати број радника на Аеродрому да би се опслужили бројни летови.

“То ће значити да се пратеће услуге развијају у аеродрому и око њега”, рекла је Цвијановићева.

Она је открила да поред “Рајанера” постоје још двије звучне авио-компаније које настоје да остваре контакт са “Аеродромима Српске” и презентују своје пословне понуде.

“Једна од њих жели да на регионални начин посматра цијели простор бивше Југославије и да се прави компанија која ће обухватити и покрити све ове аеродроме који нису најфреквентнији, али постоје у регији и да се на тај начин организује транспорт. Ја то подржавам”, рекла је Цвијановићева.

Она је рекла да ће се корак по корак сигурно доћи до тога да ће Аеродром Бањалука и простор око њега врвјети од пословних активности.

Конференција “Аеродром Бањалука у функцији развоја регије” намијењена је свим заинтересованим странама у процесу развоја авионског саобраћаја у Републици Српској, с циљем размјене мишљења о приликама за развој које нуди унапређење Аеродрома Бањалука и препознавање улога свих актера у овом процесу.

Конференцији присуствују бројни министри у Влади Српске, представници Аеродрома Бањалука и партнерских аеродрома из окружења, а допринос расправи дају и начелници локалних управа, представници туристичких организација и агенција, привредници из области туризма и саобраћаја као и компаније које имају велики обим спољнотрговинске размјене.

Коференцију организује Подручна привредна комора Бањалука у сарадњи са Аеродромом Бањалука и кабинетом премијера Српске.

Са Аеродрома Бањалука су, поред летова за Београд и чартер летова, у договору са познатом ирском нискотарифном компанијом “Рајанер” организовани летови за Меминген /Њемачка/, Стокхолм /Шведска/ и Брисел /Белгија/.

Директор Аеродрома Републике Српске Душко Ковачевић рекао је данас да не би било аранжмана за летове са бањалучког Аеродрома према европским дестинацијама да се у преговоре о томе са највећом европском нискобуџетном авио-компанијом “Рајанер” није укључила премијер Српске Жељка Цвијановић.

“Она стоји иза овог пројекта и да је није било не бисмо данас имали жРајанерж и, од октобра, летове према три европске дестинације, према Мемингену /Њемачка/, Стокхолму /Шведска/ и Бриселу /Белгија/”, нагласио је Ковачевић и додао да је продаја карата за те дестинације веома добра.

Он је истакао да ће то донијети огромне позитивне ефекте за привреду и туризам Српске, јер очекују да већ од сљедеће године имају више од 100.000 путника.

“Према неким независним аналитичарима из региона, кроз наш аеродром ће сљедеће године проћи више од 120.000 путника. Ово је историјски моменат за наш аеродром и срећан сам што у том погледу имамо веома отворену подршку предсједника Владе Српске и других”, рекао је Ковачевић, који је данас у Бањалуци присуствовао конференцији “Аеродром Бањалука у функцији развоја регије”.

Када је ријеч о чартер летовима, Ковачевић је рекао да је туристичка агенција “Контики” задовољна са летовима према турској Анталији, те да постоје озбиљна размишљања да се наредне године уведе чартер лет из Бањалуке за Грчку.

“Волио бих да међу овим летовима буде и за Тиват у Црној Гори”, рекао је Ковачевић.

Он је навео да је лани кроз Аеродром Бањалука прошло 20.850 путника, те да за ову годину очекује око 23.000 путника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана