Čubrilović čuva leđa Maleševiću

Vedrana Kulaga
Čubrilović čuva leđa Maleševiću

Banjaluka - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović odbacio je prijedlog koji je stigao od premijerke Srpske Željke Cvijanović da Dane Malešević bude smijenjen sa pozicije ministra prosvjete i kulture, a Cvijanovićeva, koja je i potpredsjednica SNSD-a, odlučila je da napravi izmjenu u odlazećem sastavu Vlade.

Na meti se našao Malešević koji je kadar DNS-a, a u vezi sa tim ona je zatražila mišljenje predsjednika RS Milorada Dodika i Čubrilovića koji je zamjenik lidera DNS-a Marka Pavića.

Inicijativa za Maleševićevu smjenu izašla je na svjetlost dana nekoliko časova nakon što je zasjedalo Predsjedništvo DNS-a u četvrtak na kojem je, između ostalog, zaključeno da su određeni članovi te stranke smijenjeni sa pozicija bez znanja čelnika DNS-a, ali da je sa Dodikom dogovoreno da neće više biti smjena bez dogovora dva predsjednika ili stranačkih organa.

Do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske" nije bio poznat stav predsjednika Srpske o prijedlogu iz Vlade, ali se oglasio prvi čovjek parlamenta. 

- Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović je dostavio negativno mišljenje predsjednici Vlade Željki Cvijanović na razrješenje Daneta Maleševića sa mjesta ministra prosvjete i kulture u Vladi RS - potvrđeno je u petak "Glasu Srpske" u parlamentu RS.

U toj instituciji nisu iznosili više detalja o tome tako da je ostalo nepoznato da li je Čubrilović i čime obrazložio taj stav kao ni da li to može da utiče na konačan epilog tog zahtjeva iz Vlade Srpske.

Pojasnili su samo da na osnovu člana 94. Ustava RS i člana 13. Zakona o Vladi RS predsjednik Vlade može, za vrijeme trajanja mandata, na osnovu prethodno pribavljenog mišljenja predsjednika Republike i predsjednika Skupštine, vršiti promjene u sastavu Vlade do jedne trećine prvobitno izabranog sastava, o čemu obavještava Narodnu skupštinu.

Malešević u petak nije odgovarao na telefonske pozive, a izjavu nismo uspjeli dobiti ni od njegovog stranačkog šefa Marka Pavića.

Više informacija o zatraženom mišljenju za smjenu, o budućim potezima Vlade RS do izbora njihovih nasljednika nismo dobili ni u kabinetu premijerke Željke Cvijanović.

SNSD i DNS, uz SP, čine vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj u kojoj su odnosi, posebno između SNSD-a i DNS-a, poljuljani nakon smjena kadrova iz Pavićevih redova sa kojima se članstvo ne može pomiriti.

Do varnice u odnosima dugogodišnjih koalicionih partnera došlo je nakon Dodikovih riječi da je Pavić okružen mangupima i smjena kadrova iz DNS-a, za koje u SNSD-u tvrde da tokom predizborne kampanje nisu radili u skladu sa koalicionim dogovorom.

Pavić je, sa druge strane, nakon sjednice Predsjedništva DNS-a, istakao da smjene nisu došle zbog loših izbornih rezultata, već drugih pozadina "koje nisu ispitivali", uz naglasak da je DNS uradio svoj dio koalicionog posla. Dodao je da je sa Dodikom dogovorio da buduće smjene moraju biti plod dogovora dva lidera, ali i poručio da njegove ljude ne treba niko smjenjivati te da će to lično DNS uraditi ako se zaključi i dobiju podatke da nekoga treba smijeniti.

Dodik je nedugo zatim poručio da je posvećenost SNSD-a koaliciji sa DNS-om iskrena i da ne traže ništa drugo do saradnje, ali na zdravim osnovama. SNSD će, kazao je, nastaviti da utvrđuje odgovornost svih pojedinaca koji su opstruisali izborni proces na štetu koalicije kao i da će smjene odgovornih biti nastavljene.

Trninić "preživio"

Određeni problemi na lokalnom nivou doveli su lani u maju ministra saobraćaja i veza RS Neđu Trninića na korak od smjene sa te pozicije. Milorad Dodik je za Trninića, koji je kadar DNS-a, svojevremeno kazao da DNS prevario SNSD u Bratuncu gdje je Trninić glavni čovjek te partije. Na kraju su, ipak, problemi riješeni i odlučeno da do njegove smjene ne dođe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana