Чубриловић: Ојачати везе са српском дијаспором у Италији

Срна
Чубриловић: Ојачати везе са српском дијаспором у Италији

Бањалука - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је данас на састанку са представницима Савеза Срба у Италији да ће Српска помоћи у вези са организовањем што квалитетније наставе на српском језику, као допунске наставе за српску дјецу у Италији.

Чубриловић је на састанку, којем је присуствовао и министар просвјете и културе Српске Дане Малешевић, напоменуо да ће Српска у томе помоћи посредством ресорних министарстава и других институција, те заједно са Србијом.


Чубриловић и Малешевић разговарали су данас са представницима Савеза Срба у Италији о јачању веза, посебно са српском дијаспором у регији Венето, саопштено је из Народне скупштине.

Предсједник Савеза Срба у Италији Душан Алексић рекао је да у Вићенци и Падови већ постоји настава на српском језику, али да је на располагању само један наставник српског језика који је дошао уз подршку Канцеларије за дијаспору Владе Србије.

"То је недовољно, посебно ако се има у виду чињеница да ученици у регији Венето у седам градова уче српски језик", истакао је Алексић.

Он је замолио представнике институција Српске да помогну у вези с ангажовањем још једног наставника српског језика.

На састанку је договорено да ће Српска да обезбиједи одређени број уџбеника за наставу на српском језику за дјецу која живе у Италији.

Састанак је одржан у оквиру Првог форума дијаспоре у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана