Чубриловић: Највећи изазов промјене Устава

Срна
Чубриловић: Највећи изазов промјене Устава

Бањалука - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић вјерује да ће Народна скупштина Српске остати најефикаснији парламент у БиХ и да ће јој највећи изазов у наредном мандату бити најављене промјене Устава.

"Проходност закона свакако ће бити бржа, а много политичких субјеката у скупштинској већини не видим као отежавајућу, него као олакшавајућу околност. То ће допринијети, надам се, томе да законска рјешења која доносимо буду што боља, садржајнија и примјењивија. Већина у Народној скупштини, ако је судити по двије одржане сједнице, је двотрећинска и веома стабилна", рекао је Чубриловић за портал "Вијести.ба".

Као највеће изазове за Народну скупштину, Чубриловић, осим најављених промјена Устава, види и низ реформских закона који ће се наћи пред посланицима.

"Посебно ћемо се бавити законима који ће побољшати живот наших грађана. Када то кажем, прије свега, мислим на законска рјешења која се односе на јачање привреде, побољшање демографских прилика и стварање услова за останак младих", додао је Чубриловић.

Говорећи о иницијативи за укидање Вијећа народа Републике Српске, Чубриловић је рекао да је Вијеће у више случајева злоупотребљавало институт заштите виталног националног интереса и када су у питању закони и акти ниже правне снаге, што је често било губљење времена и успоравање рада парламента.

"Да није тако, не бисмо од марта 2009. године чекали да Вијеће народа усвоји амандман на Устав којим се укида смртна казна или дефинише главни град Републике Српске. И не само то, Клуб Бошњака блокирао је и амандмане на Устав Републике Српске којим се забрањује дискриминација, обезбјеђује право на правично суђење, гарантује приватна и јавна својина и њихова једнака заштита, штите људска права, гарантује слобода изражавања и слично", истакао је Чубриловић.

Он је оцијенио да тим амандманима није био угрожен ничији витални интерес и Клуб Бошњака је блокирао њихово доношење, како је рекао, из неких својих политичких интереса.

Чубриловић је рекао да нема ниједног разлога за то, осим политиканства и намјерне опструкције законодавног процеса у Републици Српској, те би зато било добро да Вијеће народа, овакво какво је, не постоји.

Говорећи о формирању нове партије, након његовог искључивања из ДНС-а, Чубриловић је рекао да би Демократски савез у новој Влади требало да добије једну министарску позицију, али да још ништа није коначно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана