Чубриловић: Најбитније убрзати економски развој

Срна
Чубриловић: Најбитније убрзати економски развој

Бањалука - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је данас у Бањалуци да Стратегија ЕУ о проширењу пружа земљама западног Балкана јаснију перспективу, али и указује на бројне изазове и тешкоће у интеграционим процесима.

"БиХ треба да убрза процес евроинтеграција и да земље западног Балкана ријеше међусобна отворена питања и спорове уз помоћ ЕУ", рекао је Чубриловић на министарској конференцији "Западни Балкан и чланство у ЕУ: Јача регионална сарадња с циљем бржег процеса европских интеграција".

Он сматра да на плану евроинтеграција БиХ треба обезбиједити и владавину права, независно правосуђе и сузбијање корупције, уз поштивање Устава и закона.

"У претприступној фази неопходно је наставити реформе на основу владавине права, али цјеловита реализација ових реформи могућа је тек затварањем преговарачких поглавља. Стога, владавина права остаје као трајни принцип у свим фазама европских интеграција", рекао је Чубриловић.

Он је нагласио да земље западног Балкана треба да заједнички дјелују на европском путу.

"Најважни аспект евроинтеграције је бржи економски развој прије чланства у ЕУ", рекао је Чубриловић на сесији о улози парламената у процесу евроинтеграција и значају међусобних споразума о сарадњи у тој области.

Он је навео да је потребно да ЕУ донесе нову стратегију финансијске помоћи и инвестиција за западни Балкан да би се ово подручје знатно брже економски развијало.

Конференцији у Бањалуци присуствују бројне званице, политички функционери и учесници из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Мађарске, Бугарске и ЕУ.

Домаћин међународне министарске конференције о теми европских интеграција БиХ и земаља региона је Министарство иностраних послова БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана