Čubrilović, Mativjenko: Vrijeme za gašenje OHR-a

Srna
Čubrilović, Mativjenko: Vrijeme za gašenje OHR-a

Banjaluka - Rusija smatra da je vrijeme da ode strani protektor i BiH konačno bude prepuštena na upravljanje svojim demokratski izabranim liderima, istaknuto je danas na sastanku u Moskvi predsjednika Savjeta Federacije Rusije Valentine Matvijenko i predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića.

Na sastanku je istaknuto da Rusija poštuje Dejtonski sporazum i da smatra da je “vrijeme da se ugasi OHR”, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske. Čubrilović je rekao da Republika Srpska ostaje čvrsto opredijeljena za poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i da će dosljedno zastupati Rezoluciju Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti BiH.

Sagovornici su razgovarali o pitanjima međuparlamentarne saradnje i perspektivama razvoja bilateralnih odnosa.

Čubrilović je govorio o razvoju bilateralne saradnje, trgovinskih i ekonomskih veza Republike Srpske, BiH i Ruske Federacije.

Na sastanku je bilo riječi i o kulturnoj saradnji, te povećanju broja studenata iz Republike Srpske na univerzitetima u Moskvi, kao i učenju ruskog jezika u školama u Srpskoj.

Predsjednik Narodne skupštine pozvao je Matvijenkovu i delegaciju Savjeta Federacije da posjete Republiku Srpsku.

Matvijenkova je rekla da Rusija pažljivo prati događaje koji se odvijaju u Republici Srpskoj i da je veoma zainteresovana za dalju saradnju, uključujući i onu na parlamentarnom nivou.

“Cijenimo prijateljske i konstruktivne odnose uspostavljene između naših naroda”, rekla je ona.

Razgovoru su prisustvovali zamjenik predsjedavajućeg Savjeta Federacije Ilijas Umahanov, prvi zamjenik predsjedavajućeg Odbora Savjeta Federacije za međunarodne poslove Vladimir Džabarov, član Odbora Savjeta za nauku, obrazovanje i kulturu Aleksej Kondratijev.

Čubrilović u posjeti Ruskoj Federaciji boravi na poziv predsjednice gornjeg doma Ruskog parlamenta Valentine Matvijenko.

U nastavaku posjete Rusiji, Čubrilović bi sutra trebalo da se sastane sa poslanikom ruske Dume Jevgenijem Primakovim, koji je i predsjednik organizacije Ruska humanitarna misija i predsjednikom Komiteta za međunarodne poslove Savjeta Ruske Federacije Konstantinom Kosačevim.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana