Чубриловић: Испоштован Пословник о раду

Срна
Чубриловић: Испоштован Пословник о раду

Бањалука - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас у Бањалуци да је приликом припреме 23. редовне скупштинске сједнице у потпуности испоштован Пословник о раду.

"Све тачке које су запримљене као допунске су достављене у посланички предвиђеном времену на начин како је предвиђено скупштинским Пословником о раду. Не стоје образложења појединих посланика да се и на тај начин крши Пословник", рекао је Чубриловић новинарима.


Говорећи о сједници скупштинског Колегијума, која је одржана јуче прије почетка сједнице Народне скупштине, Чубриловић је рекао да је било постављено питање једног од чланова Колегијума везано за Приједлог закона о концесијама.

"Питање је гласило - с обзиром да смо ми јуче /понедјељак/ тек некада од 12.00 до 13.00 часова добили овај Приједлог закона нисмо по пословничкој могућности ни могли реаговати 24 часа раније да приједлог буде повучен из скупштинске процедуре, па ме занима која је могућност за дјеловање", навео је Чубриловић.

Он каже да је Колегијум информисао да му је акт достављен у понедјељак нешто прије 10.00 часова, када је прослијеђен члановима Колегијума.

"С обзиром на чињеницу да је то стигло 24 часа прије, дао сам могућност и замолио Колегијум да одобри посланичким клубовима да могу да ставе примједбе које желе и могу односити на ову тачку", додао је Чубриловић.

Он је нагласио да према члану 226 Пословника о раду одлуке, закључци, декларације, резолуције, препоруке, планови, програми, информације, анализе и друга акта о којима се одлучује у скупштини могу бити разматрани у форми приједлога ако Уставом, законом и Пословником није другачије одређено.

"А у члану 128 се наводи да приједлози за допуну дневног реда новим тачкама могу се односити само на приједлоге закона и одлука по хитном поступку. Приједлози се достављају предсједнику скупштине у писаној форми најкасније 24 часа прије почетка сједнице", рекао је Чубриловић и оцијенио да службе скупштине раде професионално и да није прекршен ниједан пропис.

Он каже да је на овој сједници изгубљено неоубичајено много времена приликом усвајања записника и утврђивања дневног реда.

"Усвојили смо дневни ред у коме су 32 тачке. Неке од тачака смо повукли,а неке додали што је уобичајна пракса. Демократско право свих који учествују у парламентаризму је да коментаришу одређене ствари и драго ми је што опозиција учествује у скупштинском раду", каже Чубриловић.

Коментаришућу злоупотребу картица за гласање у пленарној сали, Чубриловић је подсјетио да је ово један од тежих прекршаја, али да на сву срећу никаквих посљедица није било.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана