Чубриловић: ЕУ обезбиједила 2,3 милиона евра за унапређење рада Парламената у БиХ

Срна
Чубриловић: ЕУ обезбиједила 2,3 милиона евра за унапређење рада Парламената у БиХ

Бањалука - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас да ће пројекат ЕУ "Унапређење и наставак подршке парламентима у БиХ у пословима европских интеграција", вриједан 2,3 милиона евра, омогућити усвајање највиших европских парламентарних стандарда у раду.

Пројекат ће бити финансиран из ИПА средстава ЕУ, а требало би да буде реализован у наредне двије године.

Чубриловић је о овом пројекту данас у Бањалуци разговарао са представницима парламената Мађарске, Аустрије и Хрватске који су носиоци овог пројекта и захвалио им за обећану подршку у оквиру новог пројекта, саопштено је из Народне скупштине Српске.

"Народна скупштина Републике Српске даће максималан допринос реализацији овог пројекта, као што је то чинила и ранијих година", рекао је Чубриловић.

Представник Народне скупштине Мађарске и руководилац пројекта Золтан Хорват захвалио је Чубриловићу за ангажман и одговорно учешће парламента Српске у ранија два пројекта.

"Циљ новог пројекта је јачање капацитета служби Парламентарне скупштине БиХ, Народне скупштине Републике Српске, Парламента Федерације БиХ, Скупштине Брчко дистрикта, као и кантоналних скупштина у обављању послова у вези са процесом европске интеграције земље", истакао је Хорват.

На састанку је наглашено да је јачање и унапређење рада парламентарних служби, уз интензивирање међусобне парламентарне сарадње у БиХ, потребно због убрзања процеса приступања БиХ Европској унији и ефикаснијој примјени акционих планова у процесу европских интеграција.

Истакнуто је да ће из ИПА средстава ЕУ бити реализован и пројекат набавке ИТ опреме и софтвера за све парламенте у БиХ у вриједности од 1,7 милиона евра.

О циљевима и плановима за реализацију новог пројекта данас су са представницима пројекта разговарали и генерални секретар Народне скупштине Републике Српске Небојша Згоњанин, као и замјеник предсједника скупштинског Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Александар Главаш и члан Одбора Срђан Мазалица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана