Čubrilović: Centar za istraživanje rata da postane institut

Srna
Čubrilović: Centar za istraživanje rata da postane institut

Banjaluka - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je večeras da je potrebno dati veću podršku Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila koji dobro radi svoj posao i koji bi jednog dana trebalo da postane institut.

"U vremenu kada nema dovoljno novca, urađeno je mnogo i potrebno je dati veću podršku ovom centru", rekao je Čubrilović tokom rasprave o izvještaju o analizi i planu aktivnosti po pitanju traženja nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina.

On očekuje da će Vlada Srpske dati dodatna sredstva za rad Centra.

Čubrilović, koji je i zamjenik predsjednika DNS-a, kaže da će ova stranka podržati izvještaj o analizi i planu aktivnosti po pitanju traženja nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina.

Poslanik SP-a Slobodan Protić, koji je kao član skupštinskog Odbora za predstavke i žalbe obišao skoro sve zatvore u BiH, kaže da u zatvorima sigurno ima lica koja su potpuno nevino osuđena.

"Načini na koje su vođeni procesi protiv određenih ljudi su strašni. U mnogim procesima pravilo ponašanja bili su lažni svjedoci i promijenjeni iskazi", naveo je Protić.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić ukazao je na potrebu da ovaj centar bude pretvoren u institut, čime bi "dobio na težini", mogao da prikuplja istorijsku građu, sarađuje sa drugim institutima i širi istinu u svijet.

Direktor Centra Milorad Kojić rekao je u završnoj riječi da je prepoznat rad ovog centra koji je zajedno sa Vladom Srpske i Ministarstvom pravde uradio onoliko koliko je bilo moguće.

"Kada su u pitanju lažna svjedočenja, imamo indicija i saznanja o tome. Problem lažnih svjedoka na osnovu kojih su nevini osuđeni klasičan je ždilž tužilaca i takvih svjedoka", rekao je Kojić.

On ističe da je dio takvih "dilova" zaštita tužilaca i tužilaštva, a posebno Tužilaštva BiH da takva lica više neće biti procesuirana.

Kojić je naveo da je Srpska protiv centralne evidencije podataka nestalih na nivou BiH zbog moguće manipulcije, pojasnivši da se u tu evidenciju ne unosi jedinstveni matični broj građana.

"Svaka žrtva u našoj evidenciji dobila je svoj identitet, jer unosimo i taj podatak", dodao je Kojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana