Crnadak i diplomate konačno dobijaju ocjenu

Željka Domazet
Crnadak i diplomate konačno dobijaju ocjenu

Sarajevo - Privremena istražna komisija Parlamenta BiH za pribavljanje informacija o spoljnopolitičkom statusu BiH trebalo bi da 20. februara, deset mjeseci nakon formiranja, konačno donese zaključke o tome šta je ustanovila.

Komisiju je u aprilu prošle godine imenovao Dom naroda Parlamenta BiH na zahtjev delegata hrvatskog naroda Marija Karamatića iz HSS-a. Od tada su održane njene tri sjednice, a posljednja je bila u oktobru 2017. kada je saslušan i ministar inostranih poslova Igor Crnadak i dogovoreno da za narednu sjednicu pripreme zaključke o stanju u Ministarstvu inostranih poslova i diplomatsko-konzularnoj mreži (DKP).

Karamatić naglašava da je sjednica na kojoj bi trebalo da donesu zaključke nakon serije odgađanja i opstrukcija konačno zakazana.

- Bez obzira na nastojanja pojedinih kolega da zaključci budu usvojeni jednoglasno, uvjeren sam da se to neće desiti i da svi članovi komisije neće stajati iza njih. Za razliku od drugih kolega, ne mislim da je Crnadak dobro radio. Kakvi će zaključci biti predloženi i usvojeni, znaćemo na samoj sjednici - kazao je Karamatić.

Dodao je da mu nije jasno koga ministar inostranih poslova predstavlja, budući da nikada nije u Parlamentu BiH.

- Izjave koje daje su više nego sporne. On nema mandat da govori ni u ime BiH ni u ime Parlamenta BiH, pogotovo što je neinformisan o njegovom radu jer ne dolazi na sjednice. Koliku ministar ima težinu u međunarodnim krugovima najbolje govori činjenica da ga ozbiljno ne doživljavaju ni službenici Ministarstva inostranih poslova, koji njegove naredbe ne žele da sprovode - kazao je Karamatić.

Istakao je da je za mandata Crnatka BiH i službeno postala najjadnija zemlja u Evropi.

- Ta činjenica dovoljno govori o njegovom radu - zaključio je Karamatić.

Član ove komisije Ognjen Tadić iz Narodne stranke rekao je da će se o zaključcima upoznati tek na sjednici.

- Što se tiče našeg spoljnopolitičkog rejtinga, smatram da smo bez uticaja na regionalnom, evropskom i svjetskom planu i ne možemo značajnije uticati na bilo kakve tokove, što na kraju ima činjenicu da smo na margini - rekao je Tadić.

Stručna javnost i mnogi parlamentarci na nivou BiH su saglasni u stavu da je stanje u DKP mreži veoma loše. Dok jedni kao krivca za to vide ministra inostranih poslova, drugi naglašavaju da urušavanje diplomatije traje odavno. Sa Crnatkom u petak nismo uspjeli da stupimo o kontakt. Na saslušanju je odsustvo sa sjednica Parlamenta BiH pravdao čestim službenim putovanjima.

- Ovakva spoljna politika je naprosto rezultat naših unutrašnjih odnosa - istakao je tada Crnadak.

Putovanja

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, otkako je na toj funkciji, imao je oko 150 putovanja na razne svjetske destinacije. Glavna zamjerka poslanika je što su efekti, odnosno korist za BiH nepoznati i što je najmanje bilo zvaničnih posjeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana