Crnadak: Razgraničenje BiH i Srbije mora biti prihvatljivo za obje zemlje

Tanjug
Crnadak: Razgraničenje BiH i Srbije mora biti prihvatljivo za obje zemlje

Sarajevo - Rješavanje graničnog spora između Srbije i BiH, ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak smatra jednim od najvažnijih pitanja za postizanje dugoročne stabilnosti između dvije zemlje.

“Nadam se da će predstavnici bošnjačkog naroda uložiti dodatni napor kako bi se došlo do rješenja, jer konačni izgled granice treba da bude prihvatljiv za sve i funkcionalan na mikrolokacijama na koje se odnosima”, kaže Crnadak za Tanjug i dodaje da je uvjeren da nijedno od rješenja koja su pominjana u dosadašnjim razgovorima nije usmjereno ni protiv koga u BiH.

Govoreći o odnosima i budućoj saradnji BiH i Srbije on apostrofira značaj infrastrukturnog povezivanja kao najznačajnijeg za razvoj ekonomije, za nove investicije i bolju povezanost naroda i država.

Istovremeno, Crnadak dodaje da zbog veoma komplikovanog sistema donošenja odluka u BiH, ne može da proceniti ni kada će doći do konačne realizacije projekta izgradnje najavljenog autoputa Beograd-Sarajevo uz podršku Turske.

Kako kaže, ipak se nada da će projekat izgradnje puta, koji je zamišljen tako da stvori svojevrstan prsten, sa jednim smerom preko Tuzle, a drugim preko Višegrada, biti realizovan što prije, jer je, dodaje, “ovo pitanje od velikog interesa i za Republiku Srpsku i za Bosnu i Hercegovinu”.

Ideju o zajedničkom nastupu na trećim tržištima vidi kao dobru i korisnu za obje zemlje i posebno naglašava odličnu saradnju u oblasti trgovine i ekonomije između Srbije i BiH, i zajedničke aktivnosti ministra (Rasima) Ljajića i ministra (Mirka) Šarovića.

“Otvaranje zajedničkog trgovinskog predstavništva u Istanbulu je konkretan pokazatelj da ovaj pristup daje rezultate i nadam se da će biti još sličnih primera u budućnosti”, kaže on.

Takse koje su uvele prištinske vlasti, prema rečima Crnadak, anticivilizacijske su i antievropske i predstavljaju direktan udarac, ne samo na ekonomske interese Srbije i BiH, nego i na ukupne napore uložene u razvoj regionalnih odnosa.

“Mi nismo učinili ništa da prouzrokujemo ovakvu odluku Prištine i zato se ova situacija može riješiti samo na jedan način, a to je da Priština povuče svoju odluku.

Potezi kao što su takse od 100 odsto vraćaju cijeli region unazad i ako ostanu na snazi, mogu proizvesti domino efekat negativnih reakcija u narednom periodu”, zaključio je Crnadak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana