Crnadak: Bez dogovora o poništenju konkursa u ministarstvu

Srna
Crnadak: Bez dogovora o poništenju konkursa u ministarstvu

Sarajevo - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak obavijestio je danas na sastanku u Sarajevu predstavnike Asocijacije studenata fakulteta političkih nauka iz Banjaluke, Sarajeva i Mostara da ne mogu biti uslišeni njihovi zahtjevi za poništavanje konkursa za prijem novih službenika i promjenu unutrašnje organizacije u ovom ministarstvu.

Student Filozofskog fakulteta u Mostaru Josip Zelenika rekao je novinarima nakon sastanka da je žalosno to što su njihova dva početna zahtjeva odbijena.


"Jasno nam je rečeno da konkurs koji je raspisan i zaključen prije skoro 10 dana neće biti poništen jer je u skladu sa procedurama MInistarstva inostranih poslova", dodao je Zelenika.

On je naveo da su studenti na sastanku saznali da Crnadak smatra da u diplomatiji mnogo bolje mogu proći ekonomisti, pravnici, elektroinženjeri, nego svršeni studenti političkih nauka.

"Naši smjerovi - međunarodni odnosi i diplomatija ne vrijede izgleda za Crnatka", istakao je Zelenika.

Predstavnik studentske organizacije Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Miloš Kovačević konstatovao je da se stvari nisu puno odmakle u odnosu na sastanak održan 30. decembra 2016. godine, kada je dobijeno obećanje da će biti raspisan konkurs za pripravnike u Ministarstvu inostranih poslova.

"Konkurs je raspisan u avgustu prošle godine, ali je nakon toga poništen", objasnio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, studenti su i danas tražili da konkurs za prijem službenika u Ministarstvo u kojem je tražena samo diploma bilo kog fakulteta bude poništen, ali su dobili odgovor da to nije moguće s obzirom da konkurs raspisuje Agencija za državnu službu.

"Rečeno nam je da za ovo što tražimo treba da se izmijeni pravilnik Ministarstva inostranih poslova i da to traje godinama", dodao je Kovačević i izrazio sumnju da će biti nekih pomaka u ispunjavanju studentskih zahtjeva s obzirom da je predizborna godina.

Navodeći da više neće biti traženi ovakvi sastanci, Kovačević je rekao da će na svom zahtjevu da se zapošljavaju stručni ljudi insistirati u svim institucijama BiH i entiteta.

Merima Kovačić sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu uvjerena je da ona i većina njenih kolega neće imati priliku da rade u državnoj službi, jer nemaju mogućnost da steknu pripravničko iskustvo koje se traži na konkursima.

"Ukoliko ne dođe do promjene pravilnika, u ovakvoj situaciji diplomci naših fakulteta nemaju šta raditi u našoj državi", zaključila je Kovačićeva.

Crnadak se nije obratio medijima, a iz njegovog kabineta najavljeno je saopštenje za javnost o ovom sastanku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana