Црнадак: Без договора о поништењу конкурса у министарству

Срна
Црнадак: Без договора о поништењу конкурса у министарству

Сарајево - Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак обавијестио је данас на састанку у Сарајеву представнике Асоцијације студената факултета политичких наука из Бањалуке, Сарајева и Мостара да не могу бити услишени њихови захтјеви за поништавање конкурса за пријем нових службеника и промјену унутрашње организације у овом министарству.

Студент Филозофског факултета у Мостару Јосип Зеленика рекао је новинарима након састанка да је жалосно то што су њихова два почетна захтјева одбијена.


"Јасно нам је речено да конкурс који је расписан и закључен прије скоро 10 дана неће бити поништен јер је у складу са процедурама МИнистарства иностраних послова", додао је Зеленика.

Он је навео да су студенти на састанку сазнали да Црнадак сматра да у дипломатији много боље могу проћи економисти, правници, електроинжењери, него свршени студенти политичких наука.

"Наши смјерови - међународни односи и дипломатија не вриједе изгледа за Црнатка", истакао је Зеленика.

Представник студентске организације Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци Милош Ковачевић констатовао је да се ствари нису пуно одмакле у односу на састанак одржан 30. децембра 2016. године, када је добијено обећање да ће бити расписан конкурс за приправнике у Министарству иностраних послова.

"Конкурс је расписан у августу прошле године, али је након тога поништен", објаснио је Ковачевић.

Према његовим ријечима, студенти су и данас тражили да конкурс за пријем службеника у Министарство у којем је тражена само диплома било ког факултета буде поништен, али су добили одговор да то није могуће с обзиром да конкурс расписује Агенција за државну службу.

"Речено нам је да за ово што тражимо треба да се измијени правилник Министарства иностраних послова и да то траје годинама", додао је Ковачевић и изразио сумњу да ће бити неких помака у испуњавању студентских захтјева с обзиром да је предизборна година.

Наводећи да више неће бити тражени овакви састанци, Ковачевић је рекао да ће на свом захтјеву да се запошљавају стручни људи инсистирати у свим институцијама БиХ и ентитета.

Мерима Ковачић са Факултета политичких наука у Сарајеву увјерена је да она и већина њених колега неће имати прилику да раде у државној служби, јер немају могућност да стекну приправничко искуство које се тражи на конкурсима.

"Уколико не дође до промјене правилника, у оваквој ситуацији дипломци наших факултета немају шта радити у нашој држави", закључила је Ковачићева.

Црнадак се није обратио медијима, а из његовог кабинета најављено је саопштење за јавност о овом састанку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана