Човић и Пленковић отворили конзулат у Ливну

Срна
Човић и Пленковић отворили конзулат у Ливну

Сарајево - Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић и предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић откривањем плоче данас су отворили Конзулат Хрватске у Ливну.

Човић, који је и предсједник ХДЗ-а БиХ, обраћајући се окупљенима, изразио је наду да ће ова сарадња имати посебну димензију, да би се на крају могло рећи како је БиХ домовина сваког Хрвата на сваком дијелу БиХ, у којој ће се, кроз легитимне представнике хрватског народа, обезбиједити потпуна равноправност, саопштено је из ХДЗ-а.

“Радујем се свим нашим будућим пројектима, нагласак нека буде на нашој квалитетнијој повезаности, на нашим енергетским и уопште привредним пројектима. С те стране, од срца још једно велико хвала”, рекао је Човић.

Пленковић је рекао да му је велика част да данас може отворити конзулат у Ливну, те подсјетио да је прије неколико мјесеци то учињено у Витезу, чиме се заокружује дипломатска мрежа Хрватске у БиХ, земљи која је њен најважнији стратешки интерес.

БиХ је према Пленковићевим ријечима, пријатељска земља, чију територијалну цјеловитост поштује и у којој је хрватски народ конститутиван и остварује своја права на најбољем могућем нивоу, како то и приличи и уставном уређењу БиХ али и највишим европским стандардима.

“Пуну подршку смо дали БиХ на путу ка ЕУ. Желимо да се сви који живе у БиХ добро и осјећају а да права хрватског народа буду загарантована на свим нивоима”, истакао је Пленковић.

Свечаности је присуствовала замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борјана Кришто, као и велики број представника власти на свим нивоима у БиХ.

Осим Пленковића, отворењу конзулата из Хрватске присуствовали су и потпредсједник Хрватског сабора Милијан Бркић, министар заштите околине и енергетике Томислав Ћорић, министар културе Нина Обуљен Коржинек, државни секретар Централне државне канцеларије за Хрвате ван Хрватске Звонко Милас, амбасадор Хрватске у БиХ Иван дел Векио, те државни секретар у Министарству иностраних и европских послова Здравка Бушић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана