Čović i Ivanić se ogradili od Izetbegovićevog saopštenja u vezi Ananove smrti

Agencije
Čović i Ivanić se ogradili od Izetbegovićevog saopštenja u vezi Ananove smrti

SARAJEVO – Mladen Ivanić i Dragan Čović, članovi Predsjedništva BiH, izdali su danas saopštenje u kojem se ograđuju od jučerašnjeg saopštenja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića povodom smrti Kofija Anana, bivšeg generalnog sekretara UN-a.

“Izetbegović ne može da istupa u ime cijele institucije ukoliko za to nema saglasnost druga dva člana Predsjedništva BiH, već isključivo kao bošnjački član Predsjedništva BiH. Izetbegović nije mogao, bez prethodne konsultacije, da u ime Predsjedništva BiH objavi telegram saučešća i saopštenje za javnost koje, osim izraza saosjećanja, duboko zadire u domen neprihvatljive političke kvalifikacije”, stoji u saopštenju dva člana Predsjedništva.

Saopštili su da ne dijele ocjene koje je Izetbegović uputio u tekstu povodom smrti Kofija Anana.

“Osuđujemo ovakvu zloupotrebu pozicije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH”, saopšteno je.

Iz Predsjedništva BiH juče je medijima dostavljeno saopštenje za javnost nalosvljeno kao “Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u ime Predsjedništva BiH i u svoje lično ime uputio telegram saučešća porodici Kofija Annana”.

“Kofi Annan, koji, prema riječima generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonija Guterresa u mnogo čemu simbolizira UN, svjedočio je i bio učesnik najtežih propusta i grešaka UN-a koje su dovele do genocida u Srebrenici. Njegova ljudska osobina da prizna grešku i da se za istu izvine olakšala je put traženja istine za žrtve genocida i njihove porodice, koja je potvrđena presudama međunarodnih krivičnih sudova”, pisalo je u saopštenju Bakira Izetbegovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana