Човић: Састанак у Мостару прилика за стабилизацију односа три земље

Срна
Човић: Састанак у Мостару прилика за стабилизацију односа три земље

Мостар - Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић рекао је да је трилатерални састанак чланова Предсједништва са предсједницима Србије Александром Вућићем и Хрватске Колиндом Грабар Китаровић у Мостару прилика да се отворе заједничка питања која могу увелико помоћи стабилизовању економских, социјалних и уопште демократских приступа проблематици ове три земље.

Он је истакао да се суштина данашњег састанка односи на стратегију ЕУ када је ријеч о њеном проширењу, те додао да су на тој стратегији тражили додирне тачке које би могле унаприједити односе три земље.


"Увјерен сам да клима коју смо данас изградили ствара услове да се гради амбијент у коме ће извршна власт све три земље бити способнија рјешавати сва отворена питања која већ дуго нисмо могли ријешити, а односе се на будућност у погледу инфраструктуре", нагласио је Човић на конференцији за новинаре.

Према његовим ријечима, све су то претпоставке за изградњу регионалног економског амбијента који може бити далеко бољи од оног који постоји тренутно.

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић рекао је да добри односи између БиХ, Србије и Хрватске омогућавају добре унутрашње односе у БиХ, те додао је да данашњи састанак сам по себи "добра ствар".

"Имамо много ствари које су заједничке, као што су инфраструктура, те добри економски односи. Међусобна размјена БиХ расте и са Србијом и са Хрватском, од чега грађани БиХ имају велику корист", истакао је Иванић, те додао да на томе треба интензивно радити.

Он сматра да они који нису у ЕУ треба да граде јединствено тржиште, јер је то корисно свима, те наглашава да треба рјешавати неке практичне и конкретне проблеме.

"Надам се да ћемо убрзо имати прилику видјети позитиван развој односа када је ријеч о мосту на Сави, те да ће коначно бити разријешено питање моста у Братунцу и да ће институције БиХ завршити свој дио посла", нагласио је Иванић.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је да нова Стратегија ЕУ представља шансу да се почне рјешавати питање које је карактеристично за земље западног Балкана, а односи се на исељавање младих.

"Шест битних иницијатива унутар ЕУ су помирење, престанак запаљиве реторике, реформе, изградња инфраструктуре, међусобна сарадња о питању безбједности", подсјетио је Изетбеговић, те додао да је у овој стратегији садржано све оно што су проблеми у БиХ, али и између три земље.

Када је ријеч о билатералним неријешеним питањима, Изетбеговић је рекао да се на томе мора интензивније радити, односно требало би да се припреми путања, како би се она могла што прије рјешавати.

Према његовим ријечима, са Хрватском се проблем односи на пељешки мост, док се са Србијом више говорило о инфраструктури, односно брзим путевима, који би требало да повежу Сарајево и Београд преко Тузле, те преко Вишеграда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана