Човић: Постоје предуслови за Савјет министара до краја јануара

Срна
Човић: Постоје предуслови за Савјет министара до краја јануара

Мостар - Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је данас да постоје сви предуслови да нови сазив Савјет министара буде формиран до краја јануара.

Човић, који је и предсједник Хрватског народног сабора /ХНС/, истакао је да за формирање Савјета министара не постоје никакве техничко-правне препреке, док ће се на формирање Владе Федерације БиХ сачекати “јер ће законодавац у складу с одлуком Уставног суда морати да донесе адекватне одлуке”.

 

“Ми имамо своје ставове које смо усагласили са представницима српског народа и почели смо их усаглашавати са представницима Бошњака. Ових дана било је неколико састанака у Мостару и у Сарајеву, сутра ће бити састанак ХДЗ-а и СДА”, изјавио је Човић након сједнице Предсједништва ХНС-а у Мостару.

Коментаришући изјаву предсједника СДА Бакира Изетбеговића о томе да је потребан четврти партнер за формирање власти и на нивоу БиХ и на нивоу ФБиХ, Човић је рекао да “евидентно Изетбеговићу треба партнер”.

“Ако Изетбеговић, односно СДА жели бити у Влади Федерације, зна свако сабирати, значи, треба му евидентно партнер. Хрвати имају све своје гласове кроз ХНС, а шта ће тај потенцијални партнер урадити, тражећи могућност утицаја да уђе у власт, не знам стварно, нити се тиме оптерећујемо”, навео је Човић.

Одговарајући на питање о усвајању Декларације о положају Хрвата у БиХ у Сабору Хрватске, Човић је рекао да је направљена добра активност.

“Мислим да је расправа у Сабору била најбитнија. Цјелодневно се разговарало у Сабору. Деведесет одсто људи који су расправљали не знају како се успоставља власт у БиХ јер их то не интересује. Деведесет одсто их није знало да Хрватима може неко други изабрати члана Предсједништва. БиХ морамо довести на европски пут и обезбиједити равноправност Хрвата”, рекао је Човић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана