Ћорић: ДКП мрежу ставити у функцију економског развоја и инвестиција

Срна
Ћорић: ДКП мрежу ставити у функцију економског развоја и инвестиција

Бијељина - Одлука предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика о смјенама кадра у амбасадама и конзулатима последња је шанса да се дипломатија БиХ врати у оквире који ће бити од користи за сва три конститутивна народа и грађане оба ентитета, изјавио је посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Недељко Ћорић.

Он наглашава потребу да се дипломатско-конзуларна мрежа приоритетно стави у функцију економског напретка и развоја.

“Такозвана економска дипломатија, заједно са одговорним националним понашањем, мора бити један од приоритета будућег рада наших представника. Привлачење страних инвестиција, помоћ нашим извозно оријентисаним привредницима и компанијама, промоција економских потенцијала Републике Српске, све су то задаци који би требало да буду први на агенди српских амбасадора и конзула”, наводи Ћорић у саопштењу.

Према његовим ријечима, на тај начин корист од дипломатског ангажмана неће имати само привилеговани, већ сви грађани Републике Српске.

“СНСД има кадар који може остварити ове задатке и сигуран сам да ћемо оправдати повјерење које нам је указано”, истакао је Ћорић, који је предсједник Градског одбора СНСД у Бијељини.

Он оцјењује да одлука Додика, који је и члан Предсједништва БиХ из Републике Српске, да на самом почетку мандата изврши корјените промјене српског кадра у дипломатско-конзуларној мрежи БиХ показују његов државнички капацитет.

Према Ћорићевим ријечима, досадашња пракса оних који су у свијету представљали Републику Српску и БиХ у најмању руку није доносила корист за грађане, а често је, нажалост, ишла директно на штету и против интереса Српске.

“Сада, када су одговорност за вођење спољне политике преузели Додик као српски члан Предсједништва и Жељка Цвијановић као предсједник Републике Српске то стање ће се промијенити. То доказују и ове одлуке”, оцијенио је Ћорић.

Он сматра да је дипломатска позиција Српске највећу штету претрпјела управо у претходне четири године и то, нажалост, од српског кадра.

“Парадоксално, позиција Српске у свијету коју су покушали урушавати многи, од Хариса Силајџића до Свена Алкалаја, највише напада претрпјела је у претходне четири године када је на челу МИП-а био ПДП, односно Игор Црнадак”, наводи Ћорић.

Умјесто да су позицију министра иностраних послова искористили за побољшање међународног имиџа Републике Српске, Црнадак, Бранислав Бореновић и остали именовани из ПДП-а и СДС-а су, оцјењује Ћорић “путовали по свјетским форумима и блатили институције Републике Српске”.

“Једино што су они искористили је да позапошљавају и удоме армију властитих послушника без икаквих референци и критерија. Грађани Српске су прозрели такво понашање и адекватно га казнили на изборима”, наводи Ћорић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана