Чолак: Туђманова политика изговор за великобошњачку политику

Срна
Чолак: Туђманова политика изговор за великобошњачку политику

Сарајево - Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Бариша Чолак изјавио је да су оптужбе да ХДЗ дијели БиХ и да води "Туђманову политику" само изговор за другу политику - великобошњачку.

Он је оцијенио као обичну глупост изјаву предсједника ДФ-а Жељка Комшића да "ХДЗ БиХ дијели државу и да води политику /бившег предсједника Хрватске/ Фрање Туђмана".


"Пустите Туђмана и Туђманову политику. Како мислите да Хрвати могу подијелити БиХ с обзиром на дисперзију Хрвата. То је само изговор за ову другу политику - великобошњачку. Грађанска БиХ значи доминација већинског народа. Имали смо то и у бившој држави, то не води ничему. Мислим да што прије људи то схвате биће нам свима боље", рекао је Чолак за телевизију "Н1".

Коментаришући најављену кандидатуру Комшића за хрватског члана Предсједништва БиХ, Чолак је рекао да је то већ виђено и подсјетио на таква два случаја раније.

"Ако неко мисли да ће то стабилизовати политичке прилике у БиХ онда се вара. Немам ништа против Комшића. Ако нема подршку хрватског народа онда не може бити хрватски члан Предсједништва БиХ", додао је он.

На Комшићеве тврдње да га ниси бирали Бошњаци, него грађани, Чолак је рекао да се не може игнорисати воља једног народа на такав начин. "То није фер и није могуће. Овдје треба остати досљедан Уставу БиХ", истакао је он.

Говорећи о усвојеној Резолуцији о БиХ у Савјету Европе, Чолак је рекао да је одговорност свих актера у политичкој власти у спровођењу одлуке Уставног и Еворпског суда и измјене Изборни закон БиХ.

"Међутим, моја странка и ја дијелимо став да се политичке реформе нису смјеле ставити у други план, у односу на економске. Мислим да смо требали радити паралелно политичке реформе и економске. Налазимо се у једном деликатном времену, изборном. Мислим да имамо времена за измјену Изборног закона, али се мора усвојити одлука Уставног суда по апелацији Боже Љубића", поручио је он.

Чолак је навео да је ХДЗ понудио рјешење за неколико отворених питања и да је изашао први са приједлогом измјене Изборног закона и тиме показао колико су озбиљни. "С друге стране, приједлог СДА нема никаве везе са одлуком Уставног суда. Не можете поћи од неуставног рјешења и тражити компромис", сматра он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана