Чолак: Није добро да нема цивилног надзора над ОБА

Срна
Чолак: Није добро да нема цивилног надзора над ОБА

Сарајево - Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Бариша Чолак упозорио је данас у Сарајеву да није добро да нема цивилног надзора над Обавјештајно-безбједносном агенцијом /ОБА/ БиХ.

"Не могу рећи кад ће засједати парламентарна комисија за надзор над радом ОБА", рекао је Чолак новинарима, подсјећајући да је истекао двомјесечни рок у којем је обављао функцију привременог предсједавајућег овом комисијом.


Према његовим ријечима, потребно је да буде изабран предсједавајући Заједничке комисије за надзор над радом ОБА.

"Ту имамо један проблем који је настао у Представничком дому /парламента БиХ/ око састава, дакле око законитог састава Комисије", додао је Чолак наводећи да је Дом народа с тим у вези урадио свој дио посла.

Посланик СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ и члан Комисије за надзор над радом ОБА Борислав Бојић слаже се да је неопходан надзор над радом ове агенције.

Наводећи да постоје јасно и недвосмислена правила, Бојић је рекао да сазивање сједница директна обавеза предсједавајућег, односно замјеника предсједавајућег Комисије.

С обзиром да Комисија за надзор над радом ОБА нема предсједавајућег, Бојић је објаснио да је дужност једног од двојице замјеника предсједавајућег да сазову сједницу.

"Комисија постоји, знају се чланови и тачно се зна ко је дужан да сазове сједницу - замјеници предсједавајућег", закључио је Бојић.

И бошњачки делегат у Дому народа парламента БиХ Сифет Поџић сматра да замјеници предсједавајућег Комисије за надзор над радом ОБА треба нешто да предузму како би комисија засједала.

Заједничка комисија за надзор над радом ОБА нема предсједавајућег након што Представнички дом средином прошле године смијенио Николу Шпирића /СНСД/ са мјеста предсједавајућег овог парламентарног радног тијела.

Након Шпирићеве смјене Комисију је напустио и Средоје Новић, а СНСД је у знак протеста повукао своје посланике и делегате из свих парламентарних комисија.

Чолак /ХДЗ БиХ/ први је замјеник предсједавајућег, а Сафет Софтић /СДА/ други замјеник предсједавајућег ове комисије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана