Чланови Предсједништва БиХ примају седам пута већу плату од просјека

Al Jazeera Balkans
Чланови Предсједништва БиХ примају седам пута већу плату од просјека

Према посљедњим званичним објављеним подацима, највећу мјесечну плату у региону има предсједник Словеније Борут Пахор. Како се наводи у његовом имовинском картону, достављеном Изборној комисији, његова мјесечна примања износе 3.322 евра.

Више од 3.000 евра износе мјесечне платее хрватске предсједнице Колинде Грабар-Китаровић и чланова Предсједништва Босне и Херцеговине. Комисија за одлучивање о сукобу интереса наводи да Грабар-Китаровић има нето плазу близу 3.276 евра, док чланови Предсједништва БиХ у просјеку зарађују 3.091 е,ро, пише Ал Џазира.

Централна изборна комисија Босне и Херцеговине наводи да чланови Предсједништва Босне и Херцеговине, Бакир Изетбеговић, Драган Човић и Младен Иванић примају 2.862, 2.874, односно 3.536 евра мјесечно.

Према јавним подацима, предсједник Србије има троструко мању плату од хрватских и бх. кошија. Александар Вучић мјесечно прима 1.083 евра, што је најмања предсједничка платаа у регији.

Предсједник Црне Горе Филип Вујановић мјесечно заради нето 2.423 евра.

Мање од 2.000 евра мјесечно зарађују предсједници Македоније Гјорге Иванов (1.250) и Албаније Илир Мета (1.425).

Ако предсједничка примања поредимо с просјечном платоом у регији, апсолутни су рекордери чланови Предсједништва Босне и Херцеговине. Три члана Предсједништва Босне и Херцеговине примају седам пута више од просјека у тој држави.

Предсједници Хрватске, Македоније и Словеније примају три пута већу плату од просјека у својој земљи, док предсједник Србије прима двоструко више него што износи просјечна плата у Србији.

Према посљедњим званичним статистичким подацима, највише су просјечне плате у регији у Словенији и Хрватској, а најниже у Македонији и Босни и Херцеговини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана