Član grupe povezane s terorizmom krio puške u zidu i podu

Goran Maunaga
Član grupe povezane s terorizmom krio puške u zidu i podu

Vlasenica - Policija je pronašla tri vojne puške i veću količinu municije u kući Samira Zekića iz Vlasenice koji je doveden u vezu sa Samirom Okićem hapšenim 2015. godine u akciji "Ruben" pod optužbom za terorizam, saznaje "Glas Srpske".

Zekić je juče priveden i saslušan, a portparol Policijske uprave Zvornik Miljan Bobar, navodeći njegove inicijale, kazao je da je akcija sprovedena na osnovu naloga vlaseničkog Osnovnog suda.

- Policijski službenici su juče ujutro pretresli kuću i pomoćne objekte koje koristi osumnjičeni. Pronađene tri puške i municija su privremeno oduzeti, o čemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu - kaže Bobar i dodaje da slijedi rad na dokumentovanju tog predmeta.

Sagovornik "Glasa" blizak istrazi kaže da je policijski pretres uslijedio nakon dojave informacije iz Okićeve grupe, čiji je član i Zekić.

- Okić u javnosti važi za humanitarca, ali je hapšen u policijskoj akciji pokrenutoj nakon što je terorista Nerdin Ibrić ubio policajca Dragana Đurića, a ranio dvojicu njegovih kolega u terorističkom napadu na Policijsku stanicu u Zvorniku 27. aprila 2015. godine. Zekić se često sastaje sa Okićem. Policajci su dvije puške pronašli u zidu i u podu, dobro zaštićene i umotane u nepromočivi materijal, dok je jedna bila spremna za upotrebu - kaže naš sagovornik.

Policija RS je u akciji "Ruben", sprovedenoj početkom maja 2015. godine, pored Okića, uhapsila više desetina osoba osumnjičenih da nabavljaju oružje, minsko-eksplozivna sredstva i drugu vojnu opremu da bi izvršili terorističke napade na institucije Srpske i njihove predstavnike. Osim hapšenja, policija je tada pretresla 32 lokacije širom Srpske.

- Pretreseni su i objekti osoba koje su bile ili se još nalaze na sirijskom ratištu. Postoji sumnja i da te osobe vrbuju građane BiH za odlazak na strana ratišta. Pronađeni su oružje, municija, panciri, uniforme i propagandni materijal za vrbovanje građana za odlazak na ratišta - rečeno je tada u MUP-u RS.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić juče nije odgovarao na telefonske pozive.

Okićeve veze

"Glas Srpske" je ranije objavio da je Samir Okić jedan od organizatora odlaska džihadista na sirijsko ratište preko vehabijske zajednice u Beču.

Okić je u stalnom kontaktu i sa navodnom humanitarnom organizacijom "Insan hak huriet" (IHH) iz Turske, čije je djelovanje zabranjeno u nekoliko zemalja zbog povezanosti s terorizmom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana