Циљ унапређење сарадње Српске и Кине у енергетици и саобраћају

М. Л.

Бањалука - Република Српска жели унапређење сарадње са Кином, која је већ остварена у енергетском сектору и области саобраћаја, истакла је предсједница Владе РС Жељка Цвијановић.

Она је у петак након округлог стола о теми „Однос РС и Кине - остварена сарадња и могућности њеног унапређења“, којем је присуствовала и амбасадор Кине у БиХ Чен Бо, истакла да Српска и Кина заједно раде на пројектима хидроелектрана „Дабар“ и „Бук Бијела“, као и на пројекту Термоелектране „Гацко“, након већ добијеног искуства на изградњи Термоелектране „Станари“.

- Имамо низ меморандума и споразума који упућују на сарадњу у изградњи аутопута који иде од Брчког према Бијељини, затим аутопута преко Млиништа према југу, као и аутопута према Приједору - рекла је Цвијановићева и додала да је међу значајним пројектима и изградња болнице у Добоју.

Бо је казала да се сарадња Кине и Српске у протеклом периоду развијала веома брзо.

- Очекујемо да се што прије постигне нови споразум о сарадњи наших и предузећа из Српске у вези са изградњом аутопутева - рекла је Бо, која се састала и са предсједником РС Милорадом Додиком. На састанку је констатовано да се сарадња Кине и Српске одвија у најбољем могућем правцу.

Из Кабинета предсједника РС саопштено је да ће безвизни режим Кине и БиХ, који би на снагу требало да ступи 1. јануара, ојачати сарадњу посебно у области туризма.

Додик је изразио задовољство због тога што ће у јануару у Бањалуци бити отворен Конфучијев институт при бањалучком Универзитету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана