Ćeranić: U rukama Srbije Zlatni ključ novog britanskog imperijalnog carstva

Srna
Ćeranić: U rukama Srbije Zlatni ključ novog britanskog imperijalnog carstva

Banjaluka - Dekan fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić smatra da je skorašnja posjeta šefa britanske Tajne službe Aleksa Jangera Beogradu i razgovor sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dokaz da je "zlatni ključ" britanskog novog imperijalnog carstva u rukama Srbije.

Ćeranić je naglasio da Beograd rješava pitanje Kosova, Velike /ili male/ Albanije, Makedonije, Republike Srpske, Vojvodine, Raške.


"Od Vučića se očekuje da zaboravi na Rezoluciju UN 1244, u kojoj se decidno kaže da Kosovo pripada Srbiji. Više se od Srbije ne insistira na priznanju Kosova jer je stolica u UN de fakto priznanje. Ne postoji nepriznata država članica UN", naveo je Ćeranić u autorskom tekstu za portal "Sve o Srpskoj".

Ćeranić tvrdi da je iz Londona stigla sugestija da Zagreb, odmah nakon Vučićeve posjete, od Srbije traži ukidanje mogućnosti da se u Beogradu sudi hrvatskim državljanima za ratne zločine.

Istovremeno je, dodaje Ćeranić, Hrvatska je dostavila listu od 1.550 Srba koje tereti za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj. "Zagreb želi da u sporu sa Srbijom oko državne granice arbitrira Brisel, a ne da se arbitraža rješava posredstvom Savjeta bezbjednosti UN, gdje su Rusija i Kina", naglasio je Ćeranić.

Prema njegovim riječima, ako spor Srbije sa Hrvatskom oko državne granice bude rješavala Evropska unija, 140 kilometara kvadratnih strateški važne granice uz Dunav doći će u posjed Hrvatske.

Ćeranić smatra da su Janger i Vučić razgovarali o borbi protiv korupcije i kriminala, o britanskom doprinosu stabilizaciji prilika na Balkanu, ali da nije bilo ni riječi o ratnim zločinima počinjenim nad Srbima, o ćelijama Islamske države na Balkanu, terorizmu, kršenju Dejtona.

On je dodao da su pitanja koje je Vučić mogao da postavi Jangeru bila zašto britanska štampa, prije svega listovi bliski sa MI6, o Republici Srpskoj i Srbiji pišu to što pišu.

"Zašto iznose neistine i potrošene stereotipe? Zašto se policija Srpske predstavlja kao privatna oružana sila? Zašto ti mediji tvrde da Srpska osniva paravojne formacije? Da li se planski stvara atmosfera koja bi opravdala angažovanje britanske jedinice za preventivna dejstva u Republici Srpskoj?", naveo je Ćeranić.

Ćeranić je rekao da je nakon ove neuobičajene posjete šefa britanske Tajne službe Beogradu, na poziv britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova u London otputovao i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, čime Britanci ponovo izbijaju u prvi plan kada je u pitanju interesovanje zapadnih sila za Zapadni Balkan.

Osim sa šefovima policijskih struktura, Mektić će se, tvrdi Ćeranić, sastati i sa grupom članova Doma lordova, "vjerovatno istom koja je u režiji baronese Arminke Helić, glavnog bosanskog lobiste u Velikoj Britaniji, krajem septembra prethodne godine boravila u Sarajevu".

"Slijed događaja nakon posjete britanskih parlamentaraca Sarajevu je opšepoznat - britanski parlament sagledao je neophodnost povratka na Balkan, a Vlada Velike Britanije donijela odluku o formiranju jedinice za preventivna dejstva, bataljona koji bi se sastojao od 600 pripadnika elitnog odreda SAS, vojnika nedavno povučenih iz Sirije, a koji bi bio u funkciji žstabilizacije prilikaž na Zapadnom Balkanu", tvrdi Ćeranić.

Razlog zašto u prvi plan u pokazivanju interesa za Balkan izbijaju Britanci, a ne Amerikanci, Ćeranić vidi u činjenici da Vašington ima veliko povjerenje u London.

"Drugo, SAD brinu mnogo važniji problemi od onih na Balkanu. Oni su i unutrašnje i spoljnopolitičke prirode - monetarni, ekonomski, odnosi sa Rusijom i Kinom, tu su i Sjeverna Koreja, Iran, Turska, Bliski istok, BRIKS, a problematični su i odnosi sa EU. Stoga je London u svoje ime i zbog svog interesa nastupio sa MI6 u Beogradu", naveo je Ćeranić.

On je dodao da je MI6 snažno prisutan na Balkanu, prije svega u BiH, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Kosovu, te da kao ozbiljna služba, MI6 u sklopu spoljnopolitičkih smjernica dobija i one koji se tiču privrednih tema.

"Recimo, Britanija želi eksploataciju zlata u Srbiji i BiH, kao i rijetkih minerala. Zahvaljujući Bregzitu, može autonomno nastupati na Balkanu, a ako se u nekom slučaju interesi Krune budu kosili sa američkim, reakcija će izostati zbog tradicionalno dobrih odnosa", smatra Ćeranić.

Ćeranić je dodao da na Balkanu prilike nisu nimalo sjajne, da EU ne vlada situacijom, te da je pokazala svoju ranjivost i nefunkcionalnost.

"Neorganizovanost EU vidi se i na primjeru Kosova. Godinama je Brisel tolerisao opstrukcije Prištine, nakon pet godina pregovora Srbija je ispunila sve što se od nje očekivalo, a kada je Priština u pitanju, stvari su na početku. I dalje se izbjegava realizacija dogovora oko formiranja Zajednice srpskih opština", naglasio je Ćeranić.

On je dodao da je predsjednik Srbije pod enormnim pritiskom, te da su postali svakodnevnica beskrajne igre oko Dejtona, paravojski, sjevera Kosova, isprazna priča o korupciji, antiruska histerija i medijski napadi.

Ćeranić je posjetio da je Vučić prilikom posjete ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova Beogradu izjavio da je pismom pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina da posjeti Srbiju kako bi razgovarali o strateškoj saradnji.

"Ne treba zvati Putina. Treba riješiti status Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu i pozvati Ruse da se uključe u pregovore o Kosovu na osnovu Rezolucije UN 1244", poručio je Ćeranić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana