Ћеранић: Српска да предуприједи хаос у припреми

Срна
Ћеранић: Српска да предуприједи хаос у припреми

Бањалука - Декан Факултета безбједносних наука у Бањалуци Предраг Ћеранић поручио је да је вријеме да Република Српска заустави дерогирање својих институција и предуприједи хаос у припреми, будући да се, како је навео, ради на стварању изборне, па и уставне кризе, по угледу на Македонију, а кључ “македонског сценарија” у Српској је у уклањању Драгана Лукача са позиције министра унутрашњих послова.

“Ради се на стварању изборне, па и уставне кризе, по угледу на Македонију. У том контексту треба посматрати захтјев Александре Пандуревић, политичке иконе СДС-а, да Савјет министара треба да формира тим који ће чинити представници Обавјештајне агенције БиХ, Сипе и Тужилаштва БиХ, а који ће вршити комплетан надзор над изборним процесом”, навео је Ћеранић у ауторском тексту за портал “Све о Српској”.


Он је указао да се нови напади на предсједника Републике Српске Милорада Додика смишљају ометањем спровођења избора и негирањем изборних резултата, односно, примјеном “македонског сценарија”.

Наводећи да онима које жели видјети као побједнике на изборима може помоћи НАТО, и то специјалним операцијама, Ћеранић је истакао да је први човјек полиције Српске Драган Лукач посебно изложен најновијој алатки хибридног рата - Неуроњар, што је назив за нервно ратовање.

“Састоји се у понављању осмишљених конструкција, које су разорне, њима се гађа породица онога ко је мета, да би дошло до жпуцањаж личности. Америчка ДАРПА, агенција при Министарству одбране, пуно је уложила у Неуроњар као пројекат”, навео је Ћеранић.

Ћеранић каже да за озбиљно треба узимати Давора Драгичевића, оца трагично преминулог Давида Драгичевића, јер су јако озбиљни они који злоупотребљавају његову несрећу.

Он је истакао да Давор Драгичевић, потпомогнут медијском подршком БН телевизије, са свакодневих окупљања на бањалучком Тргу Крајине, упркос исцрпном објашњењу које је јавности пружило Окружно тужилаштво у Бањалуци да Давид није отет, мучен и силован, и даље етикетира људе као саучеснике у убиству његовог сина и пријети да октобарских избора неће бити ако се убиство не расвијетли.

“Институције и установе Српске за Давора су жзлочиначке организацијеж, а министар Драган Лукач жније отац четворо дјеце, већ психопата и сотонаж. Зашто је жоснажиож вокабулар којим прозива министра Лукача? Зашто истиче да неће бити избора, а наредни жвелики митингж најављује на дан уочи избора, иако му је познато да је то дан изборне ћутње, када емитовање политичких порука није дозвољено? Ко је одредио тај дан за жвелики митингж и шта се жели постићи? Да ли је одговор - хаос?”, упитао је Ћеранић.

Он је подсјетио да македонски сценарио има неколико фаза - у првој улица диктира темпо, провоцира се полиција и тражи оставка министра унутрашњих послова, затим се инсистира на формирању “прелазне владе”, односно нове владе у којој се налазе и министри опозиционих партија, а која у датом року треба да припреми одржавање избора.

“У Македонији је тај рок првобитно био 100 дана, па је продужен, а све се дешавало прије избора. Остаје да се види да ли ће у Српској бити примијењена иста матрица, или ће бити на дјелу након избора, када би предсједник Додик могао бити оптужен за жизборни инжењерингж”, напоменуо је Ћеранић.

Он је рекао да ће Британци и НАТО настојати да пошто-пото “угурају” БиХ, односно Српску у НАТО савез, и да су, у том случају, њихови фаворити на октобарским изборима чланице Савеза за промјене, а не коалиција окупљена око Додиковог СНСД-а, која се не одриче вјековних српских веза са Русијом, и Српску потпуно отвара за кинеске инфраструктурне пројекте у региону.

“Како изгледа када НАТО брине о демократији видјели смо на примјерима Либије и Сирије, земаља у којима је НАТО подржао жопозицијуж /терористичке организације/ у борби против ждиктатуреж /легитимних влада међународно признатих земаља/”, напоменуо је Ћеранић.

Да је за Балкан у припреми “велика олуја”, каже Ћеранић, потврдио је и лондонски самит о Балкану, одржан 10. јула. Више од свега, додао је он, говори изјава британског премијера Терезе Меј да ће Британија из Фонда за превенцију конфликата, безбједност и стабилност удвостручити средства која издваја за безбједносне снаге задужене за овај простор, са 41 на 80 милиона фунти, да би “западни Балкан ишао снажно напријед”.

“У БиХ, у војну базу у Бутмиру код Сарајева, већ је допутовало 40 британских командоса да би, према ријечима британског министра одбране, спријечили руски утицај на предстојеће изборе. Сходно одлуци Владе Велике Британије, у припреми је цијели батаљон за превентивно дјеловање на Балкану, ако се укаже потреба да јединица САС-а буде потребна, да би се жстабилизовала ситуацијаж. Тако ће, осим кроз НАТО, Британци и самостално надзирати предстојеће изборе у БиХ да ствари не би измакле контроли”, нагласио је Ћеранић.

Он је додао да је Српска суочена и са даљом операционализацијом мигрантске кризе, коју каналишу страни и домаћи актери.

Према његовим ријечима, предсједника Српске упорно настоје да “оцрне” бх и хрватски медији, посебно британски таблоиди који знају да утичу на званични Вашингтон, међутим, истраживања јавног мњења која се за потребе страних амбасада спроводе у БиХ, указују да ће побједа кандидата СНСД-а бити и убједљивија него што указују резултати истраживања која ових дана презентује јавни сервис у Српској.

“Сондаже показују да ће Милорад Додик побиједити убједљивије него што су биле прве прогнозе, те да није тешко претпоставити какво ће бити расположење бирачког тијела након што се осјете ефекти повећања плата буџетским корисницима и након што руски министар спољних послова Сергеј Лавров посјети Бањалуку 17. септембра, да би присуствовао полагању камена темељца Руско-српског вјерског и културног центра”, навео је Ћеранић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана