Ћелије државног затвора зјапе празне

Ведрана Кулага
Ћелије државног затвора зјапе празне

Сарајево - Иако је градња државног затвора завршена прије дуже од године, нико се још не усуђује да прогнозира када ће се први затвореници уселили у затворски комплекс у Војковићима јер надлежни нису прикупили све документе неопходне за почетак рада.

 

Камен темељац за затвор, који је изграђен по најмодернијим стандардима, постављен је 2006. године, а првобитни рок за изградњу био је 24 мјесеца. Протекле године, када је ријеч о реализацији тог важног пројекта, прошле су у знаку блокада и пробијених рокова, а један од посљедњих проблема десио се лани када је општина Источна Илиџа, на чијој територији је изграђен затвор, цијену техничког пријема повећала са 25.000 на 260.000 евра.

И на тај проблем је стављена тачка, а у Министарству правде БиХ јуче су казали да је у просторијама затвора у току  обављање техничког пријема, на чему раде стручњаци из института за екологију, заштиту на раду и заштиту од пожара. Ипак, подвлаче да је технички пријем само једна, и то прва од степеница за стављање затвора у функцију.

Министар правде БиХ Јосип Грубеша нагласио је за “Глас Српске” да је тренутно веома тешко и незахвално говорити о било каквим роковима за коначно отварање затвора. Каже да тек када добију употребну дозволу могу почети са “отварањем затвора”, те да ће на сједници Савјета министара БиХ иницирати формирање институције државног затвора да би и правно постојала та установа. Истовремено би, каже, требало именовати и вршиоца дужности управника затвора.

- Његова задаћа биће стављање затвора у функцију, а када то кажем, првенствено мислим на доношење подзаконских аката да би се могло кренути са расписивањем конкурса и запошљавањем затворских службеника, те организовањем потребних обука кроз које примљени запослени морају проћи. Тек тада можемо причати о пријему “становника” затвора. Тешко је прогнозирати када ће то бити јер није само до мене и мојих људи, има и спољних фактора, као што је сагласност Савјета министара на Правилник о унутрашњој организацији затвора, који је потребан да бисмо уопште могли и примити запослене - казао је Грубеша и додао да би у затвору требало да буде запослено око 300 особа.

Затвор у Војковићима ће, како је раније наглашено, бити најбезбједнија затворска установа у региону, гдје ће казну служити најтежи преступници у свим облицима криминала. Вриједност пројекта процјењује се на око 40 милиона КМ, а новац су обезбиједили БиХ и донатори. Највише новца дала је ЕУ, нешто више од 10,8 милиона евра.

Комплекс затвора простире се на површини од 24.000 квадратних метара, а свака ћелија, у којој ће бити смјештен по један затвореник, биће површине 12 квадратних метара. Изградња  и функционисање будућег затвора у потпуности је усклађено са европским затворским правилима и стандардима.+++++

Капацитети

Државни затвор ће имати 350 мјеста, од чега је 300 намијењено за затворенике, а 50 за притворенике. Тиме ће се, показују анализе надлежних, знатно растеретити капацитети затвора у РС и ФБиХ и ријешити проблем њихове пребукираности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана