Čavka: Pozivam Bošnjake da ne glasaju za Ivanića

nezavisne.com
Čavka: Pozivam Bošnjake da ne glasaju za Ivanića

Banjaluka – Admir Čavka, šef Kluba Domovine u Narodnoj skupštini RS, pozvao je Bošnjake iz RS da na narednim izborima ne glasaju za Mladena Ivanića, srpskog člana Predsjedništva BiH, već da svoj glas ponište.

Kako je rekao, Ivanić je na prošlim izborima dobio 36.000 bošnjačkih glasova, a ništa nije, kako tvrdi, uradio da pomogne Bošnjacima koji su bili žrtve torture u proteklom ratu da dobiju svoja prava.

"Ivanić se trudio da bude veći Dodik od Dodika i neće da prizna da je upravo bošnjačkim glasovima izabran. Nećemo više dozvoliti da Bošnjaci u RS budu bilo čiji kusur", rekao je on, i za situaciju da Bošnjaci u RS ne mogu da biraju bošnjačkog člana Predsjedništva okrivio i Sarajevo.

Nedim Čivić, poslanik u Klubu koalicije Domovina, rekao je da novi Nacrt zakona o zaštiti žrtava ratne torture nije dobar jer u njemu, kako tvrdi, najvjerovatnije neće biti omogućeno Bošnjacima i Hrvatima iz RS da traže otštetu jer će formacije u kojima su se oni borili biti definisane kao "neprijateljske".

Takođe, kako je istakao, ovaj zakon neće priznati bošnjačka i hrvatska udruženja koja su registrovana u RS, a čije su podatke, kako tvrdi, i predstavnici Međunarodnog crvenog krsta potvrdili kao validne kad su u pitanju logoraši u proteklom ratu.

Ustvrdio je da će Bošnjaci učiniti sve da se ovaj zakon ospori na institucijama RS, kao i na onim na nivou BiH.

Milorad Kojić, predsjednik Republičkog udruženja za istraživanje ratnih zločina, ističe da je zakon u skladu s Ustavom RS, niti da bilo koga diskriminiše.

Božica Živković Rajlić, predsjednica Udruženja žena žrtava rata RS, ističe da Bošnjaci u stvari žele da se usvoji zajednički zakon na nivou BiH, a ne da zaštite prava Bošnjaka u RS.

"Tako bi ispalo da smo svi mi bili žrtve "velikosrpske agresije" što je za nas neprihvatljivo", rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana