Čavara: SDA ne doprinosi prevazilaženju problema

Srna
Čavara: SDA ne doprinosi prevazilaženju problema

Sarajevo - Predjednik Federacije BiH /FBiH/ Marinko Čavara izjavio je danas nakon neuspjelog sastanka, čiji je cilj bio prevazilaženje problema u vlasti u ovom entitetu, da SDA svojim nedolaskom ne doprinosi normalizaciji stanja u FBiH.

"Na neki način nam se potiho uvodi vanredno stanje, što treba prekinuti. Dobio sam danas informaciju da su neki pozvani na sastanak iz SDA zauzeti, ali istovremeno sam dobio informaciju da su u zgradi, pa me to zbunilo", rekao je Čavara, navodeći da je po Ustavu predsjednik FBiH šef izvršne vlasti.

On je izrazio razočarenje izjavama zvaničnika iz SDA da ovakakv sastanak nije neophodan, navodeći da će u narednom periodu izvršiti konsultacije u vezi sa mogućim terminom novog sastanka čelnih ljudi FBiH.

"Razgoviri i dogovori nemaju alternativu. Ovo vanredno stanje u FBiH treba prekinuti i vratiti se u normalno stanje, te vratiti u okvire zakona funkcionisanje institucija FBiH, poput direktora Federalne uprave policije, Federalne uprave za inspekcijske poslove, Poreske uprave, Agencije za statistiku, Željeznica Federacije koje sada ne rade u okviru zakona", naveo je Čavara.

Predjednik FBiH je na pitanje o sutrašnjoj sjednici Vlade FBiH rekao da je apsurdno sazivanje hitne sjednice sa 63 tačke dnevnog reda, ističući da to služi samo za sprovođenje "neke samovolje u FBiH".

Delegat u Domu naroda FBiH Fuad Hadžimehmedović iz SBB-a je nakon sastanka predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji rekao da je neozbiljno što su predstavnici iz SDA bez obrazloženja bojkotovali sastanak, ističući da je riječ o pokušaju da se vanredno stanje u redovima te stranke prenese na institucije.

"Prošle sedmice je rečeno da se danas svi dogovorimo. Ne znam na koji način iz SDA misle otkočiti rad institucija odbijanjem razgovora", rekao je Hadžimehmedović.

Na pitanje novinara da li će se ministri iz SBB-a pojaviti sutra na hitnoj sjednici Vlade FBiH, odgovorio je da je ovo nova situacija te da je očito da SDA ne zanima kako će djelovati Vlada FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana