ЦИК заглављен у попису

Жељка Домазет
ЦИК заглављен у попису

Сарајево - Чланови Централне изборне комисије БиХ ни на јучерашњој сједници нису донијели одлуку о начину расподјеле мандата у Дому народа Парламента Федерације БиХ.

Договорено је да стручне службе ЦИК-а за наредну сједницу, која би требало да буде одржана сљедеће седмице, припреме конкретне приједлоге рјешења за овај проблем. Током дискусије изнесена су различита мишљења о томе да ли при доношењу одлуке за попуњавање Дома народа федералног Парламента треба да буде примијењен попис становништва БиХ из 1991. или 2013. године, те како по кантонима расподијелити мјеста која припадају конститутивним народима и осталима.

Како би чланови ЦИК-а имали све потребне информације неопходне за доношење одлуке, договорено је да од Завода за статистику Федерације БиХ буде затражено да на бази пописа становништва из 1991. године достави податке по садашњим кантонима који тада нису постојали.

Стручне службе члановима ЦИК-а нису доставиле никакав приједлог у вези с примјеном члана 10.12. Изборног закона о томе који ће попис бити примјењиван, чиме није испоштован закључак с једне од ранијих сједница. Члан ЦИК-а Ирена Хаџиабдић рекла је да службе то нису урадиле у страху од, како је казала, јавног линча.

- Имамо отпор у службама због притисака. Не желе да буду дио линча - рекла је Хаџиабдићева која се, иначе, залаже за примјену пописа из 2013. године.

Констатовала је да и међународна заједница има подијељено мишљење у вези с тим који попис треба да буде коришћен, односно да ОХР подржава примјену пописа из 1991, а да се Венецијанска комисија залаже за попис из 2013. године.

- Ми ћемо, чекајући, бити у хаосу, а нећемо завршити изборе - рекла је Хаџиабдићева.

Предсједник ЦИК-а Бранко Петрић рекао је да се у потпуности слаже са њеним ставовима, што је подржао и члан ЦИК-а Стјепан Микић. Члан ЦИК-а Ахмет Шантић, који уставним сматра примјену пописа из 1991, казао је да је Уставни суд БиХ одлуком у предмету “Љубић” оставио могућност различитог тумачења одредбе 10.12 Изборног закона.

- У Дому народа ФБиХ мора бити из сваког кантона по један представник из сваког конститутивног народа - сматра  Шантић.

Петрић је проблематизовао и попуњавање мјеста из реда осталих, док је Хаџиабдићева констатовала да се цијели проблем свео на борбу у вези са пописом становништва, док је пуно важније да буду попуњена сва мјеста.

Члан ЦИК-а Владо Рогић сматра да ово више није притисак на ЦИК, него прогон, и истиче да је сав проблем настао зато што неко надлежан није хтио да уради свој посао. Члан ЦИК-а Новак Божичковић сматра да о тежини одлуке довољно говори чињеница да је није успио ријешити ни Парламент БиХ.

- За мене је темељно питање хоћемо ли испоштовати одлуку Уставног суда БиХ - рекао је Божичковић и додао да ЦИК на овај начин може бесконачно расправљати и да би било потребно на наредној сједници донијети одлуку, која ће, каква год била, бити подложна провјери код надлежног суда.

Стевановић одустао од мандата

 

ЦИК је мандат у Народној скупштини Републике Српске додијелио Младену Поповићу из СНСД-а умјесто Зорана Стевановића. Поповићу је мандат као сљедећем на листи СНСД-а додијељен пошто је Стевановић, који је градоначелник Зворника, обавијестио ЦИК да остаје на овој функцији. Прихваћена је оставка Љубише Крунића на мјесто одборника у Скупштини Требиња. Крунић је изабран у НСРС, а у Требињу ће га замијенити Славко Кашиковић.

Због освајања мандата у НСРС остала су и два упражњена мандата у СО Модрича. Гордану Видовић ће замијенити Игор Видовић из Сељачке странке, а умјесто Маре Милошевић ЦИК је именовао Бору Јелића из СНСД-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана