Бурне реакције у Републици Српској на интервју Драгана Мектића дат Вечерњем листу

Срна
Бурне реакције у Републици Српској на интервју Драгана Мектића дат Вечерњем листу

Бањалука - Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је да у овој организацији не споре да се у Сребреници догодио страшан злочин, али то није био геноцид.

"Мој лични и став Борачке организације је да се у Сребреници није догодио геноцид, иако за то постоје и неке пресуде. Ми никад нисмо спорили да се тамо десио злочин, али је спорна његова квалификација", рекао је Савчић за Срну.

Он је потврдио да се дошло до те фазе да чак и судија Хашког трибунала тврди да нема доказа да је одржан састанак војног врха на коме је донесен план о Сребреници.

"Без плана и намјере која се може доказати да се желио уништити један народ нема ни такве врсте кривичног дјела", рекао је Савчић.

Он је подсјетио да се у Сребреници јесте десио злочин против ратних заробљеника и за то су многи људи до сада санкционисани.

"И даље се води не мали број поступака, али је од самог догађаја спорна квалификација кривичног дјела. За мене није спорна. Ја кажем да се није десио геноцид, што показује и коликом је броју људи омогућено да напусти тај простор и друго", рекао је Савчић.

Он каже да постоји много чудних и неразумљивих одлука, па је чак и једна пресуда за убиство тројице људи у Жепи проглашено геноцидом.

"Кад то пресуђују људи који нису претходно утврдили значење самог кривичног дјела онда вас ништа не треба изненадити", рекао је Савчић.

Он каже да ће у наредних 50 година бити вођене расправе о томе да ли се у Сребреници догодио геноцид или не, али је исто тако убијеђен да ће независна стручна јавност и правна наука потврдити да није било геноцида.

Савчић каже да није видио изјаву министра безбједности у Савјету министара Драгана Мектића у вези са злочином у Сребреници и да је зато не жели ни коментарисати.

Ковачевић: Мектић представља озбиљну опасност за Српску

Члан Главног одбора СНСД-а Радован Ковачевић изјавио је да је јавност у Републици Српској посљедњим изјавама министар безбједности у Савјету министара БиХ Драгана Мектића о Сребреници још једном добила евидентан доказ да Мектић није само кловн и предмет подсмијеха, већ да он представља озбиљну опасност по Републику Српску и српски народ у цјелини.
"До сада су само највећи и најострашћенији србофоби били толико бесрамно смјели да су себи допуштали да српски народ и Војску Републике Српске пореде и изједначавају са њемачким нацистима, а сада им се очигледно придружио и Драган Мектић", рекао је Ковачевић за Срну.

Он је навео и да је посебно сраман данашњи Мектићев покушај релативазиције јуче изнесених квалификација, уз кукавички и биједни покушај да у контекст својих изјава стави и предсједника Републике Српске Милорада Додика.

"За разлику од Драгана Мектића који већ четири године ради све како би негирао евидентну опасност од радикалног ислама у БиХ и како би за све лоше окривио Републику Српску и представио је као најгоре мјесто на свијету, Милорад Додик је захваљујући свом угледу и својим односима, првенствено са предсједником Русије Владимиром Путином, значајно допринио да се у Савјету безбједности УН не усвоји срамна резолуција о Сребреници, која је о српском народу и његовој улози у посљедњем рату говорила управо ово што данас изјављује Драган Мектић", рекао је Ковачевић.

Ковачевић је додао и да се "поштовање према свим невино страдалим жртвама у Сребреници не смије доводити у питање, али да се никако не може говорити о квалификацији геноцида".  

Којић: Није тачна теза о геноциду у Сребреници

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је Срни да документи јасно указују да није тачна теза о наводном геноциду над Бошњацима у Сребреници, која се покушава наметнути.
Којић сматра да је геноцид пројекција коју су покушали и покушавају упорно да наметну Бошњаци уз сагласност са странцима, прије свега Американцима и Британцима.

"Онда нас, заиста, не чуде реакције одређених људи који очигледно имају јаке конекције са страним службама, прије свега британском и америчком обавјештајном службом, са покушајем ширења таквих лажи и наметања колективне одговорности српском народу", рекао је Којић, коментаришући изјаву министра безбједности БиХ Драгана Мектића да "Срби морају да прођу катарзу и признају геноцид у Сребреници".

Он је нагласио да је неприхватљиво и неодрживо наметање тезе о геноциду, посебно од људи који немају додира са материјалном документацијом.

Којић је рекао да не треба спорити да се у Сребреници догодио одређен злочин, али да је квалификација геноцида неодржива и није у складу са међународним правним актима.

Он је навео да је Центар у истраживањима дошао до података да је у Меморијаном центру у Поточарима сахрањено више од двије и по хиљаде припадника 28. дивизије такозване Армије БиХ, који су учествовали у убијању Срба у селима Средњег Подриња, попут Кравице, Скелана и осталих мјеста.

Којић је нагласио да су они чинили злочине над Србима и да су страдали као припадници 28. дивизије у борбама са Војском Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана