Budžet institucija BiH na čekanju

V. K.
Budžet institucija BiH na čekanju

Sarajevo - Ministarstvo finansija i trezora BiH uputilo je nacrt budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu u Savjet ministara, ali je izvjesno da taj dokument neće biti usvojen na vrijeme jer nisu formirani svi organi vlasti nakon oktobarskih izbora.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH su potvrdili da su svoj dio posla u vezi sa kreiranjem budžeta i upućivanjem u dalju proceduru.

- U skladu sa zakonom pripremićemo odluku o privremenom finansiranju institucija za prvi kvartal i blagovremeno je dostaviti Savjetu ministara na usvajanje - kazali su “Glasu Srpske” u tom resoru.

Kasa zajedničkih institucija na nivou BiH naredne godine trebalo bi da, prema dostupnim informacijama, bude teža za oko 16 miliona KM, a najveći dio će otići za plate zbog povećanja koeficijenta pripadnicima policijskih agencija, a manji dio za otplatu spoljnog duga.

Idući budžet trebalo bi tako da iznosi 966 miliona maraka, a to je prvo povećanje budžeta institucija BiH od 2011. godine jer je od tada svake godine iznosio 950 miliona.

Odluka o privremenom finansiranju bila je na snazi u prva tri mjeseca 2018. godine. Institucije BiH su na raspolaganju tada imale 237,5 miliona maraka, odnosno četvrtinu novca odobrenog za finansiranje institucija u skladu sa zakonom o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2017.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana