Brod oplakuje heroja

Milijana Latinović
Brod oplakuje heroja

Brod - Istraga o uzrocima eksplozije u Rafineriji nafte u Brodu još traje, a dan sahrane Ljube Patkovića (33), koji je poginuo na radnom mjestu, trebalo bi da bude proglašen danom žalosti u ovoj opštini.

Eksplozija na postrojenju “05” za proizvodnju dizel-goriva i benzina u rafineriji u utorak uveče izazvala je požar na postrojenju, a detonacija od koje su u obližnjim zgradama pucala stakla uznemirila je stanovnike na obalama Save.

Načelnik Broda Ilija Jovičić rekao je juče za “Glas Srpske” da je posjetio porodicu nastradalog mladića u selu Grk.

- Život u Brodu se odvija normalno, ali smo svi tužni zbog ove nesreće. Patković je bio sjajan momak i ovo je ogroman gubitak za porodicu i sve nas. Pomoći ćemo porodici, ali ništa materijalno ne može namiriti prazninu u duši. Najvjerovatnije ćemo dan sahrane proglasiti danom žalosti - rekao je Jovičić.

On je dodao da su povrijeđeni radnici, koji su bili zbrinuti u Bolnici “Sveti apostol Luka” u Doboju, u srijedu poslijepodne pušteni na kućno liječenje.

- Svi se dobro osjećaju, ali su još u šoku. Oni su naši heroji koji su zajedno sa vatrogascima spasili Brod od havarije - rekao je Jovičić.

Supruga povrijeđenog radnika Bojana Bardaka, Nada Bardak, kazala je da se njen suprug oporavlja i da je dobro.

- Izašao je iz bolnice, dobro se osjeća i to je najvažnije - rekla je Bardak.

I u “Optima grupi” juče su istakli da će sva materijalna šteta u rafineriji biti nadoknađena, ali da ljudski život nemaju cijenu.

- Nažalost, poginuo je jedan naš radnik koji se nalazio na mjestu dešavanja u trenutku eksplozije. Izražavamo saučešće porodici stradalog Ljube Patkovića i pružićemo im svu materijalnu pomoć - rekao je direktor “Optima grupe” Banjaluka Andrej Getinger i zahvalio radnicima rafinerije koji su tokom havarije učinili velike napore da ne dođe do širenja požara i veće materijalne štete.

Getinger je istakao da je juče u rafineriji u potpunosti uspostavljena otprema nafte i naftnih derivata i da se prema kupcima ispunjavaju sve ugovorene obaveze.

- Otprema nafte i naftnih derivata je krenula u potpunosti i svi koji zahtijevaju biće snabdjeveni na odgovarajući način - rekao je Getinger.

Dodao je da su nadzorni organi Republike na terenu i da još utvrđuju uzroke i posljedice havarije.

- Čim bude dostupno mjesto na kojem se desila havarija, izvršićemo ekspertizu radi utvrđivanja potencijalnih razloga incidenta. Izvršićemo i provjeru opreme koja se tu nalazila, nakon čega ćemo procijeniti štetu i sačiniti plan da ponovo stavimo u funkciju opremu stradalu u havariji - rekao je Getinger.

Na pitanje o istrazi uzroka nesreće iz Okružnog javnog tužilaštva u Doboju juče su kratko odgovorili da još ne mogu iznositi nikakve informacije jer uviđaj na licu mjesta još traje. Pojedini mediji juče su objavili da je obdukcijom tijela nastradalog Patkovića utvrđeno da je preminuo od trovanja ugljen-monoksidom i opečenosti tijela. +

Nema zagađenja

Andrej Getinger je istakao da su mjerenja prije i poslije havarije pokazala da nije došlo ni do kakvih ozbiljnih zagađenja i demantovao pojedine medijske navode da je zagađena voda u rijeci Savi.

- Postrojenja za prečišćavanje industrijskih voda su radila. Ta voda, koja je ispuštana u Savu, zadovoljavala je ekološke kriterijume, a zagađenje nije bilo moguće ni putem podzemnih voda - rekao je Getinger.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana