Брод оплакује хероја

Милијана Латиновић
Брод оплакује хероја

Брод - Истрага о узроцима експлозије у Рафинерији нафте у Броду још траје, а дан сахране Љубе Патковића (33), који је погинуо на радном мјесту, требало би да буде проглашен даном жалости у овој општини.

Експлозија на постројењу “05” за производњу дизел-горива и бензина у рафинерији у уторак увече изазвала је пожар на постројењу, а детонација од које су у оближњим зградама пуцала стакла узнемирила је становнике на обалама Саве.

Начелник Брода Илија Јовичић рекао је јуче за “Глас Српске” да је посјетио породицу настрадалог младића у селу Грк.

- Живот у Броду се одвија нормално, али смо сви тужни због ове несреће. Патковић је био сјајан момак и ово је огроман губитак за породицу и све нас. Помоћи ћемо породици, али ништа материјално не може намирити празнину у души. Највјероватније ћемо дан сахране прогласити даном жалости - рекао је Јовичић.

Он је додао да су повријеђени радници, који су били збринути у Болници “Свети апостол Лука” у Добоју, у сриједу послијеподне пуштени на кућно лијечење.

- Сви се добро осјећају, али су још у шоку. Они су наши хероји који су заједно са ватрогасцима спасили Брод од хаварије - рекао је Јовичић.

Супруга повријеђеног радника Бојана Бардака, Нада Бардак, казала је да се њен супруг опоравља и да је добро.

- Изашао је из болнице, добро се осјећа и то је најважније - рекла је Бардак.

И у “Оптима групи” јуче су истакли да ће сва материјална штета у рафинерији бити надокнађена, али да људски живот немају цијену.

- Нажалост, погинуо је један наш радник који се налазио на мјесту дешавања у тренутку експлозије. Изражавамо саучешће породици страдалог Љубе Патковића и пружићемо им сву материјалну помоћ - рекао је директор “Оптима групе” Бањалука Андреј Гетингер и захвалио радницима рафинерије који су током хаварије учинили велике напоре да не дође до ширења пожара и веће материјалне штете.

Гетингер је истакао да је јуче у рафинерији у потпуности успостављена отпрема нафте и нафтних деривата и да се према купцима испуњавају све уговорене обавезе.

- Отпрема нафте и нафтних деривата је кренула у потпуности и сви који захтијевају биће снабдјевени на одговарајући начин - рекао је Гетингер.

Додао је да су надзорни органи Републике на терену и да још утврђују узроке и посљедице хаварије.

- Чим буде доступно мјесто на којем се десила хаварија, извршићемо експертизу ради утврђивања потенцијалних разлога инцидента. Извршићемо и провјеру опреме која се ту налазила, након чега ћемо процијенити штету и сачинити план да поново ставимо у функцију опрему страдалу у хаварији - рекао је Гетингер.

На питање о истрази узрока несреће из Окружног јавног тужилаштва у Добоју јуче су кратко одговорили да још не могу износити никакве информације јер увиђај на лицу мјеста још траје. Поједини медији јуче су објавили да је обдукцијом тијела настрадалог Патковића утврђено да је преминуо од тровања угљен-моноксидом и опечености тијела. +

Нема загађења

Андреј Гетингер је истакао да су мјерења прије и послије хаварије показала да није дошло ни до каквих озбиљних загађења и демантовао поједине медијске наводе да је загађена вода у ријеци Сави.

- Постројења за пречишћавање индустријских вода су радила. Та вода, која је испуштана у Саву, задовољавала је еколошке критеријуме, а загађење није било могуће ни путем подземних вода - рекао је Гетингер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана