Братољуб блокиран у Сарајеву

Ж. Д.
Братољуб блокиран у Сарајеву

Бањалука, Сарајево - Институције РС створиле су све предуслове за реализацију пројекта "Братољуб", али се мјесецима чека да Савјет министара БиХ да сагласност на споразум са Владом Србије и на уговор између Министарства саобраћаја и веза РС и Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ да би мост могао бити пуштен у употребу.

Помоћник министра саобраћаја и веза РС Наташа Костић рекла је да је ријеч о споразуму Савјета министара БиХ и Владе Србије о изградњи и успостављању заједничког граничног прелаза на мосту Братунац - Љубовија и уговору којим је Влада РС дала УИО БиХ без накнаде право грађења граничног прелаза на земљишту које је у власништву Српске.

- УИО је 19. децембра прошле године доставио Савјету министара нацрт уговора, а правобранилаштва БиХ и РС дала су позитивно мишљење. Изградња моста је завршена, извршен је технички пријем, али се мост не може употребљавати јер БиХ није урадила свој дио посла. Потписивањем уговора стичу се услови да УИО прибави грађевинску дозволу и распише тендер за избор фирме која ће градити заједнички гранични прелаз - каже Костићева.

У УИО БиХ такође кажу да су урадили све из своје надлежности када је ријеч о изградњи граничног прелаза. Предсједавајући Управног одбора УИО БиХ Вјекослав Беванда је рекао да је за изградњу граничног прелаза између Србије и БиХ на мосту "Братољуб" задужен УИО, али да не може урадити ништа, јер није потписан међудржавни споразум.

- БиХ је упутила иницијативу и мора да буде одређена категоризација прелаза. Наш циљ је да то буде прелаз највише категорије за путнике и робу - рекао је Беванда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана