Branko Petrić, predsjednik Centralne izborne komisije BiH: Najveći uspjeh izbora je što su uopšte održani

Željka Domazet
Branko Petrić, predsjednik Centralne izborne komisije BiH: Najveći uspjeh izbora je što su uopšte održani

U proteklom periodu na račun Centralne izborne komisije iznošene su najprljavije spletke i laži o nekim milionima kilograma glasačkog materijala, papira koji je navodno nestao, o ruskim hakerima ili inženjerima koji će izbore okrenuti na ovakav ili onakav način te veliki splet besmislica i sve je bilo sinhronizovano, tvrdi predsjednik CIK-a Branko Petrić.

- Ove izbore je bilo veoma teško sprovesti i najveći uspjeh ovih izbora je to što su oni završeni, rezultati objavljeni i sada ide rutinska implementacija i formiranje organa na osnovu rezultata - rekao je Petrić u intervjuu za “Glas Srpske”.

GLAS: Kako ocjenjujete atmosferu u kojoj su sprovedeni protekli izbori?

PETRIĆ: Bilo je pokušaja potpune devastacije zakona, pokušaja usvajanja zakona koji je apsolutno nesprovodiv i jednostavno ne bi mogao biti sproveden. Dan-dva pred izbore pokušana je sabotaža izbora povlačenjem ogromnog broja članova biračkih odbora i zamjenika da bi izbori bili odgođeni. Prije toga su pokušali da smijene članove CIK-a, što je potpuno besmislena namjera, jer nije jasno šta bi se time dobilo.

GLAS: Dugogodišnji ste član CIK-a a sada ste na čelu te institucije. Koji su razlozi takvog napada na CIK, njegove članove i sam Izborni zakon?

PETRIĆ: Napadi se nastavljaju i sada. Izloženi smo konstantnim prijetnjama. Ti napadi su prešli u otvorene prijetnje, poziv na linč, angažuju se samouki eksperti, samozvani poznavaoci prilika koji daju najbesmislenije ocjene. Imamo sastanke političkih lidera koji pozivaju na linč, haos i bezakonje, tako da taj pritisak na CIK i dalje traje.

GLAS: Na koga mislite kada tvrdite da poziva na linč i stvaranje haosa?

PETRIĆ: Dovoljno je poslušati pres-konferencije određenih političkih čelnika. CIK i njegovi istaknuti članovi se targetiraju. Optužuju nas da rušimo ustavni poredak, da pravimo državni udar, da nas treba hapsiti, zatvarati.

GLAS: Koje su prijetnje upućivane članovima CIK-a?

PETRIĆ: Putem društvenih mreža iznošene su najgnusnije prijetnje i uvrede inspirisane od određenih javnih političkih ličnosti u ovoj zemlji. Naše kolege već imaju velikih problema jer se susreću i na ulici i svuda sa otvorenim prijetnjama i ne osjećaju se bezbjedno.

GLAS: Da li će ovi izborni rezultati koji su već potvrđeni biti implementirani u zakonskom roku?

PETRIĆ: Pripremili smo sva uvjerenja i biće potpisana i distribuisana u narednih nekoliko dana nadležnim institucijama. Mi smo svoj posao uradili.

GLAS: Dosta galame je bilo i u vezi sa biračkim spiskom. Tvrdilo se da je na njemu dosta mrtvih i da ima dosta nepravilnosti. Kako to komentarišete?

PETRIĆ: Tu je bilo puno lažnih i neargumentovanih tvrdnji. Naš birački spisak je dobar i bolji je mnogo nego u zemljama u okruženju. Naš birački spisak služi kao model mnogim zemljama koje pokušavaju da riješe ovo pitanje. I on je napadnut potpuno besmislenim tvrdnjama i izmišljotinama koje se prenose i u koje je uključen čak i direktor jedne državne institucije, koji je potpuno nekompetentno i neovlašćeno davao najfantastičnije izjave o nekih 250.000 mrtvih ili lažnih ličnih karata, što su teške besmislice. Iz toga je proizašao i zahtjev da izbori budu odgođeni i da birački spisak bude preuređen. Od svih posmatrača na izborima niko nije stavio nijednu primjedbu ili prigovor da je neko glasao za neku mrtvu osobu. To je naprosto dio sistema iznošenja izmišljotina, neutemeljenih tvrdnji i mi to demantujemo, ali izgleda to nikoga ne zanima.

GLAS: Kada će biti formiran federalni Dom naroda?

PETRIĆ: Biće kada budu stečeni uslovi za to. Teku i naši unutrašnji razgovori koji su bitni za ovu odluku.

GLAS: Čini se da je i CIK u tome podijeljen.

PETRIĆ: To ćemo vidjeti na kraju, ali i ako jeste, nije ništa neobično. Ako je poznato da je odluka o konstitutivnosti naroda donesena preglasavanjem pet naprema četiri u Ustavnom sudu, pa je niko ne osporava, zašto bi bilo neobično u CIK-u.

Uticaj, a ne pritisak

GLAS: Kako komentarišete navode da CIK-om upravlja HDZ BiH?

PETRIĆ: Vrlo interesantna tvrdnja. Pa zar je moguće sa upravlja sa svih nas sedam. Mi smo čak 98 odsto odluka donijeli jednoglasno. Vrlo interesantna je tvrdnja da jedna politička stranka, bilo koja, upravlja CIK-om. Mi nismo pod političkim uticajem, ali jesmo pod pritiskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana