Бранко Петрић, члан ЦИК БиХ, за “Глас Српске”: Нема разлога да избори не буду фер и демократски

Ведрана Кулага
Бранко Петрић, члан ЦИК БиХ, за “Глас Српске”: Нема разлога да избори не буду фер и демократски

Предстојећи општи избори у БиХ биће спроведени по старим правилима која су била на снази и прије четири године када су избори оцијењени као фер и демократски, тако да нема ниједног разлога за другачији епилог у октобру, рекао је члан Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ Бранко Петрић.

У БиХ је, каже, ове година донекле била у знаку покушаја да у изборни процес буду уведене нове, модерне технологије, али ти приједлози нису прошли.

- То никако не значи да треба престати са неким захтјевима - сматра Петрић.  

ГЛАС: На каквим темељима дочекујемо ове опште изборе?

ПЕТРИЋ: Општи избори у БиХ, одржани 2014. године, били су успјешни, фер и демократски. Прописане процедуре биле су спроведене у потпуности и то су оцјене домаћих и страних експерата, као и посматрача. Ништа се није промијенило у нормативном и законском оквиру, осим у једном дијелу који се односи на посредне изборе за Дом народа, али и ту има још недоумица. Општи избори, с друге стране, иду у истом оквиру и нема разлога нити препрека да и ови не буду фер и коректни. Ми ћемо урадити све да тако буде. Новац је обезбијеђен, испоштоване јавне набавке, транспарентност и нема разлога за дизање тензија према ЦИК-у. Ствар је политике и странака да ли и шта све користе у својој кампањи која још званично није ни почела.

ГЛАС: ЦИК је добио закључке које је тијесном већином почетком мјесеца усвојио Представнички дом Парламента БиХ којима се, између осталог, предлаже увођење безбједносних агенција у изборни процес и друге измјене. Какав је став ЦИК-а и када ћете одговорити Парламенту?

ПЕТРИЋ: Размотрили смо материјале и изјаснићемо се о њима у наредном периоду. Неки се односе на нас, а неки не. Сви у изборној комисији стојимо на страни правила и сматрамо да они који крше прописе треба да буду  санкционисани.

ГЛАС: Очекујете ли малверзације приликом пријављивања за гласање јер је било доста таквих случајева у ранијим изборним процесима?

ПЕТРИЋ: Предузели смо и предузимамо бројне мјере да препознамо и спријечимо лажно пријављивање које је много присутније на локалним изборима јер мањи број гласова одлучује о веома значајним питањима. Послали смо свима који су гласали на прошлим изборима пријавне обрасце да се пријаве ако су још на тој адреси, а око десет одсто се вратило као неуручено. То значи да људи нису ту. Имамо процедуре по којима радимо. Провјеравамо потписе, ступамо лично у контакт, а службе провјеравају адресе са којих стигне више пријава. Све што откријемо да је неко други, супротно вољи гласача, урадио доставићемо надлежним органима и ту они, по природи свог посла, долазе до изражаја. Код закључивања бирачког списка за гласање из иностранства, када добијемо извјештај, донијећемо вјероватно одређене закључке и упутити у процедуру све што до тада буде откривено.  

ГЛАС: Треба ли модернизација изборног процеса у БиХ да буде у врху приоритета нове власти од преузимања фотеља или ће се поново чекати “пет до 12” као што је био случај у протеклом периоду?

ПЕТРИЋ: Обавезно. Ми од 2011. године у свим извјештајима које смо писали и подносили потенцирамо осавремењивање и увођење модерних технологија у изборни процес у овој земљи. Одређени приједлози послати су у парламентарну процедуру, али све то треба детаљно тестирати и имати резерво рјешење у случају да се појаве неке непредвиђене околности на које се не може утицати. Ово што се покушало недавно било је у невријеме и није прошло. Можда је сада  прилика да се нека рјешења изврше као пилот-пројекат ако буде воље и средстава. У сваком случају, треба истрајавати на овом питању. Гласачки листић из руку бирача треба да уђе у неку машину која ће га скенирати, очитати и негдје сабрати. Тиме се 99 одсто свих могућих неправилности отклањају. Све друго је можда и вишак.

Кандидатске листе

ГЛАС: ЦИК од маја прати и реализацију активности које се односе на овјере политичких субјеката. Тренутно се ради на овјери кандидатских листа. Да ли има проблема и шта очекујете?

ПЕТРИЋ: На адресу комисије стигло је готово 7.500 листа и провјере ћемо завршити у предвиђеном року. Могуће је да на тим пријавама буде недостатака и то није ништа специјално, а политички субјекти ће имати времена да неправилности исправе. Ако и то не ураде у року, листа ће им бити овјерена до дијела који је уредан. Цијели тај посао ћемо, углавном, да завршимо у року, односно до 3. августа, како је предвиђено редослиједом изборних активности. Послије тога кандидатске листе биће објављене у службеним гласилима и средствима јавног информисања. Рок за то је 23. август.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана