Бранислав Бореновић, носилац листе ПДП-а за Парламент БиХ из изборне јединице један: Посао способнима, а не подобнима

Вељко Зељковић
Бранислав Бореновић, носилац листе ПДП-а за Парламент БиХ из изборне јединице један: Посао способнима, а не подобнима

У ПДП-у очекују да ће на предстојећим општим изборима остварити најбоље изборне резултате од оснивања ове партије.- Очекујем побједу Младена Иванића и Вукоте Говедарице, али и да ПДП буде најпозитивније изненађење када су у питању листе за Парламент БиХ и НС РС. Никога не присиљавамо и не тјерамо на то, јер ми снагом наших аргумената добијамо све већу подршку грађана - каже носилац листе ПДП-а за Парламент БиХ из изборне јединице један Бранислав Бореновић.

ГЛАС: На чему темељите свој оптимизам?

БОРЕНОВИЋ: Сваким даном осјетимо све већу подршку грађана. То је нешто што нам даје за право да гајимо овакву врсту оптимизма. Посљедња истраживања јавног мњења од старне релевантних агенција показују раст подршке ПДП-у. Ми нудимо добра и спроводива рјешења у којима смо се обавезали да власт више никако и никада не смије бити привилегија, већ искључиво велика обавеза и одговорност изабраних који ће остати на позицијама само ако буду иза себе имали мјерљиве резултате.

ГЛАС: Шта је фокусу ваше предизборне кампање, односно у основи вашег политичког и економског програма?

БОРЕНОВИЋ: Кључна ријеч је - “обнова”! У Програм обнове смо јасно дефинисали економску, демографску и моралну обнову РС која мора бити мјесто останка и опстанка, а не одласка народа. Ми смо јасно рекли - једна плата из буџета за једног човјека, смањење пореза и доприноса и самим тим подизање нето плата, реструктуирање укупног дуга и смањење отплате дугова на годишњем нивоу из буџета што ће ослободити значајни дио средстава за повећање пензија и рјешавање проблема у здравственом систему. И, наравно, враћање достојанства борцима, просвјетним, културним и спортским радницима. Ту је и читав сет мјера за побољшање наталитета, али и законски рјешења која се односе на борбу против корупције и криминала. Желимо коначно стати у крај пљачки и ненамјенском трошењу народног новца. Наш циљ је политички стабилна и јака РС. Кључна реченица је: Посао способнима, а не подобнима!

ГЛАС: Како бисте оцијенили досадашње дјеловање ПДП-а на нивоу БиХ, али и рад Младена Иванића као српског члана Предсједништва БиХ?

БОРЕНОВИЋ: Младен Иванић је показао како се мудром политиком може сачувати интерес РС унутар БиХ. Како се на један зрео начин суочавати са свим политичким изазовима. И бројни су конкретни примјери: одбацивање ревизије по тужби БиХ против Србије, забрана извоза оружја, попис становништва, чување дана РС. ПДП је поред активног и веома конкретног рада својих представника у заједничким институцијама инсистирао на двије програмске ствари, смањење цијена лијекова, што смо и урадили, те пролонгирање плаћања стопе ПДВ-а, што је било договорено, али због некоректног односа министара финансија ХДЗ-а и СНСД-а у УИО БиХ, та одлука још није донесена.

ГЛАС: Шта највише замјерате актуелним властима у РС?

БОРЕНОВИЋ: Бахатост, одсуство осјећаја за реалне потребе грађана и невјероватну жељу да овај народ иритирају и праве стање лажним и фиктивним. Најбољи показатељ стања у овој земљи је константан раст редова пред Конзулатом Словеније у центру Бањалуке чиме сви ти људи показују колико су задовољни.

Не смије бити повлашћених

ГЛАС: Уколико освојите мандат, шта је то на чему ћете посебно инсистирати?

БОРЕНОВИЋ: Потпуно нови модел понашања изабраних представника. Јавни посао не смије бити привилегија повлашћених појединаца. То у првом мандату новоизабраних кључних представника мора бити чак и жртва са циљем креирања амбијента у којем одговорност и обавезе изабраних морају доминирати. Ми већ имамо план шта ћемо све урадити по доласку на власт. Донијећемо Закон о испитивању поријекла имовине, те  сет одговарајућих законских рјешења везано за економију, демографију, али и правосуђе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана