Braća iz Brčkog na čelu narko-klana

Goran Maunaga
Braća iz Brčkog na čelu narko-klana

Trento - Braća Zahid (31) i Anis Šerifović (37) iz Brčkog bili su šefovi organizovanog narko-kartela koji je "balkanskom rutom" krijumčario drogu i na tom poslu zaradio oko milion evra.

Oni su zajedno sa državljaninom BiH Draženom Grabovcem (46) i 13 drugih narko-dilera uhapšeni u velikoj međunarodnoj akciji "Zagi" na području Trenta u Italiji. Akcijom "Zagi" obuhvaćeno je još pet državljana BiH koji su u bjekstvu. Među njima je i Admir Šerifović (61) - otac braće Šerifović koji je u bjekstvu.

Istraga je počela kada je policija na obali jezera Kanzolino u blizini Perđine, gdje braća Šerifović imaju prijavljen boravak, pronašla određenu količinu droge. Šerifovići su, pišu mediji u Italiji, u staroj kući u gradiću Martina Franka uspostavili logističku bazu, gdje su prepakivali drogu. Tokom pretresa kuće, iza jednog ormara je pronađena rupa u kojoj su bila skrivena dva pištolja sa tri šaržera i 71 metkom. Šerifovići, koji su dugogodišnji stanovnici Perđine, nisu željeli da objasne razlog za posjedovanje oružja.

- Unutar narko-kartela je bilo problema i otac braće Šerifović, koji živi u Brčkom, morao je dati garanciju za sinove kod svojih bosova u BiH i Hrvatskoj zbog manjka novca - tvrde italijanski mediji.

Italijanska policija je saopštila da je kriminalna grupa iz BiH preko Hrvatske i Slovenije, takozvanom balkanskom rutom, krijumčarila narkotike u Italiju. U kartelu su koristili maloljetne osobe za rasturanje droge, a prljavi novac su "prali" ubacivanjem u legalne aktivnosti. Tako je jedina žena u grupi, Elisa Moser, vodila poljoprivrednu farmu u čije poslovanje je ubacivala prljavi novac.

Tokom akcije, pored braće Šerifović, uhapšen je i trgovac Antonio Garolo, poznat po prodaji pilića u regiji Trento. Italijanski mediji navode da su stanovnici te regije bili iznenađeni što je Garolo bio uključen u preprodaju droge, a za njega su rekli da nije imao finansijskih problema i da je vodio normalan život.

Osim Admira Šerifovića u bjekstvu su i državljani BiH Eldin Kametović (37), Saša Radević (43), Meris Haličević (30) i Boris Torbica (40) te dvojica državljana Hrvatske. Pored njih, u grupi su bili i državljani Makedonije i Maroka.

Pretresom prostorija koje koriste osumnjičeni zaplijenjeno je oko 11 kilograma droge, automobili, oružje i novac za koje se sumnja da potiču od krivičnog djela.

Akciju "Zagi" sprovele su italijanska i slovenačka policija, a podršku su im pružile i policijske agencije BiH, Hrvatske i Austrije.

Iznuda

Italijanski mediji pišu da su Anis Šerifović i Italijan Mateo Galeaco Pikoloto, koji je takođe uhapšen u akciji, iznudili novac od Simonea Puečera, koji im je dao 26.000 evra.

Mislili da je Puečero, još jedan Italijan uhapšen u akciji, ukrao nekoliko paketa droge koji su bili pohranjeni u njegovoj brvnari u ski-centru Panarota. Drogu je, u stvari, uzela policija, ali kriminalci to nisu znali, pa je Puečero isplatio novac koji je posudio od rođaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana