Божо Жепић, потпредсједник Хрватске академије наука и умјетности БиХ: Избором Комшића бошњачка политика постигла аутогол

Вељко Зељковић
Божо Жепић, потпредсједник Хрватске академије наука и умјетности БиХ: Избором Комшића бошњачка политика постигла аутогол

Жељко Комшић је, након што је сазнао да ће умјесто Драгана Човића у наредне четири године сједити у Предсједништву БиХ као представник хрватског народа, изјавом: “Ја сам ваш предсједник, гласали ви за мене или не”, признао да је наметнут вољом Бошњака, те да му уопште није важно шта Хрвати о њему мисле и што га неће.

Рекао је ово у интервјуу за “Глас Српске” потпредсједник Хрватске академије наука и умјетности БиХ и професор Свеучилишта у Мостару Божо Жепић.

- Жељели су по сваку цијену елиминисати Човића, па је сада сасвим јасно зашто нису прихватили нити један модел новог изборног закона који су представници хрватског народа предлагали. Требала су им два гласа у Предсједништву БиХ, сматрајући да онда српски члан Предсједништва Милорад Додик неће бити важан - каже Жепић.

ГЛАС: Који је план бошњачке политичке елите из Сарајева која је режирала овакав изборни резултат?

ЖЕПИЋ: Слушао сам једног од бошњачких лидера у току кампање који је тада предлагао да се гласа за Комшића, тврдећи да ће онда са њим имати своја два човјека, те да ће тада са та два гласа у Предсједништву БиХ моћи доносити одлуке надгласавањем. Он је тада истакао како Додик у том случају неће бити важан. Истина, они ће сада моћи доносити одлуке и предлагати нове законе у правцу изградње “грађанске” БиХ. Али, то ипак неће ићи, јер то захтијева уставне промјене, а оне нису у надлежности Предсједништва БиХ. Дугорочно посматрано, ова је политика постигла велики аутогол на штету бошњачког народа и стабилности државе. Предсједништво БиХ у овом саставу неће моћи функционисати и упашће у кризу из које ће тешко изаћи.

ГЛАС: Како гледате на изјаву лидер СДА Бакира Изетбеговића који је коментаришући незадовољство ХДЗ-а рекао како је и он незадовољан тиме што Бошњака у БиХ има више од 50 одсто, а имају само трећину власти?

ЖЕПИЋ: Ова је држава у перманентној кризи од Дејтона до данас и у њој нико није задовољан. Овакви резултати избора, умјесто да воде рјешењу, ту ће кризу само проширити и још више продубити.

ГЛАС: Слажете ли се с онима који кажу како су ови избори само “додатни ексер у ковчегу БиХ”?

ЖЕПИЋ: Не слажем се, јер би додатни ексер значио да ће БиХ бити још чвршћа и стабилнија. Нажалост, толико сам пута поновио да политика која по сваку цијену хоће елиминисати друга два народа и њихове националне политике, па направити “грађанску” - читај унитарну државу са доминацијом најбројнијег народа, не може проћи.

ГЛАС: Једном приликом сте рекли како је најбоље рјешење за БиХ формирање три националне републике?

ЖЕПИЋ: Не једном, већ стотину пута. То је једини модел који може ставити сва три народа у једнак институционални положај. Једино тај модел осигурава опстанак РС, али и једнакоправност друга два народа, да имају истовјетне властите институције политичког система, на које онда договорно треба надградити заједничке на државном нивоу. Зашто Бошњаци неће своју републику, као федералну јединицу, то они најбоље знају. И то је њихово право. Али, исто тако је легитимно право друга два народа да буду конститутивни, што значи државотворни, а то даље значи да се поштују њихови национални интереси и жеље - у каквој држави они желе живјети. +

Формирање власти 

ГЛАС: Очекујете ли да ХДЗ блокира формирање власти у ФБиХ, али и на нивоу БиХ?

ЖЕПИЋ: Не бих могао прогнозирати шта ће они учинити и какав став ће заузети. Правно посматрано, формирање власти је већ блокирано одлуком Уставног суда БиХ, који је поништио норме по којима се то до сада радило. Оне више не важе. Нови изборни закон је битна и незамјенљива правна претпоставка за формирање нове власти. Све друго били би трули политички компромиси утемељени на политичкој трговини.        

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана