Bošnjaci već spremaju blokadu u Vijeću naroda

Darko Momić
Bošnjaci već spremaju blokadu u Vijeću naroda

Banjaluka - U Klubu Bošnjaka Vijeća naroda Republike Srpske neće biti dovoljno ruku da se podrži povlačenje izvještaja Komisije za Srebrenicu Vlade RS iz 2004. godine.

Iako je za ponedjeljak zakazana sjednica Kolegijuma Narodne skupštine RS na kojoj tek treba da bude precizirano kada će po zahtjevu predsjednika Srpske Milorada Dodika biti održana posebna sjednica republičkog parlamenta sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je “Informacija o izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine”, već se sada sa sigurnošću može reći da će ovaj akt zapeti u Vijeću naroda RS.

Aktuelna skupštinska većina će bez ikakve dileme podržati inicijativu predsjednika RS i glasati za povlačenje izvještaja, dok u opozicionim partijama još nisu odlučili da li će uopšte prisustvovati posebnoj sjednici. Savez za promjene zatražio je da Vlada RS prije sjednice Kolegijuma NSRS stavi van snage odluke Vlade iz 2004. godine o prihvatanju izvještaja Komisije za Srebrenicu.

- Zasjedanje Narodne skupštine može uslijediti samo poslije stava Vlade koja je nadležna da izvještaj stavi van snage - naveli su iz SzP-a.

Međutim, bez obzira na stavove opozicije, u Skupštini postoji komotna većina za podršku ovoj inicijativi, ali ne i u Vijeću naroda RS, prije svega u Klubu Bošnjaka.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda RS iz reda Bošnjaka Kemo Čamdžija nije želio da komentariše inicijativu predsjednika RS zato što je nije vidio, ali načelno je protiv svakog poteza koji, kako kaže, za cilj ima “minimiziranje ili ponižavanje srebreničkih žrtava”.

- Prvo treba da zasjeda Kolegijum NSRS i da se izjasni o zahtjevu predsjednika RS za sazivanje posebne sjednice. Znači, ima još do Vijeća naroda, a nisam vidio šta se navodi u toj informaciji i zahtjevu za održavanje posebne sjednice, pa je nezahvalno da dajem komentar - kaže Čamdžija.

Mnogo oštriji je njegov stranački kolega iz SDA i potpredsjednik RS Ramiz Salkić koji je prije dva dana predsjednika Srpske optužio da radikalizuje političku scenu. Iz Salkićevih riječi je potpuno jasno da će svih pet delegata SDA sasvim sigurno biti protiv povlačenja izvještaja Komisije za Srebrenicu.

- Ponašanje predsjednika entiteta je opasno i zabrinjavajuće, imajući u vidu ovlašćenja i mehanizme kojima raspolaže, ali i ljude koji su u sistemu i izvan njega, a koji su spremni slijepo slušati, ne razmišljajući o posljedicama postupaka - tvrdi Salkić.

On je pozvao na intervencionizam, ističući da “očekuje da će oni, koji se brinu o bezbjednosti građana u ovoj zemlji, pratiti sve ove aktivnosti, te da su spremni na reakciju ako dođe do ugrožavanja bezbjednosti građana”.

Bošnjački glasovi

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić izjavio je da je borba za bošnjačke glasove jedini razlog zbog kojeg Savez za promjene traži da Vlada Srpske stavi van snage odluku o prihvatanju izvještaja Komisije za Srebrenicu prije Kolegijuma NSRS.

- Namjera SzP-a je da Vlada povuče tu odluku da bi se bošnjački glasači naljutili na Željku Cvijanović, a da bi onda oni dobili te glasove u borbi za funkciju predsjednika Republike i to na leđima 22.000 Srba koji su odlukom tadašnje Vlade, za koju se zna čija je bila i ko je bio njen predsjednik, ugroženi i stavljeni da budu meta pravosudnih institucija - istakao je Stevandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana