Бошњаци изреволтирани договором СНСД-а и ХДЗ-а

Жељка Домазет
Бошњаци изреволтирани договором СНСД-а и ХДЗ-а

Сарајево - Сједница Дома народа Парламента ФБиХ јуче није одржана јер се бошњачки делегати нису појавили на сједници након сазнања да су предсједавајућа овог дома Лидија Брадара (ХДЗ БиХ) и њен замјеник Драго Пузигаћа (СНСД) договорили да Приједлог закона о изборним јединицама и броју мандата ФБиХ прогласе штетним по витални национални интерес.

Тај приједлог закона већ је прошао у Представничком дому Парламента ФБиХ, на приједлог посланика из реда СДА, СДП-а, ДФ-а, СББ-а и Наше странке. Делегати из тих странака, међутим, јуче нису били присутни на сједници која је почела тек у 17 часова, односно са скоро четири сата закашњења, тако да није било кворума.

На сједници је било присутно 15 делегата, па је Лидија Брадара донијела одлуку да се сједница не може одржати.
У међувремену је закључено да се сједница одржи наредног четвртка, али с другачијим дневним редом. Донесена је одлука да Клуб Срба, који већински чини СДП, упути захтјев за смјену Пузигаће и именовање новог замјеника предсједавајућег из реда српског народа, највјероватније из реда СДП-а.

- Ово није политички коректно. Ми ћемо покушати заштитити Пузигаћу - изјавила је Брадара. Она је казала да су је многи критиковали и тврдили да неће заказати сједницу, а када је то учинила, опструисали су засједање.

- Много законских рјешења је у овом дому усвајано без представника хрватског народа. Када је ријеч о Изборном закону, то питање треба рјешавати у Парламенту БиХ. У Дому народа треба све учинити да се ствари доносе консензусом клубова сва три народа и из реда осталих. Очито је да некима то не одговара - рекла је Брадара.

Замјеник предсједавајућег Дома Јасенко Туфекчић (СДА), који је позивао делегате бошњачког народа на консултације, изјавио је да Пузигаћа није имао подршку Клуба Срба код позивања на заштиту виталног интереса, те ће због тога тражити његову смјену.

- Уколико Клуб Срба не затражи смјену Пузигаће, онда ћу то урадити ја. То ће бити окончано у наредни четвртак - рекао је Туфекчић.

Пузигаћа је казао да је легитимно право да се затражи свачија смјена па и његова.

- Нека раде шта год хоће - рекао је Пузигаћа.

Коментаришући тврдње да се овим приједлогом попуњава Клуб Срба у Дому народа ФБиХ и да као кадар СНСД-а “декларативно штити интересе Срба”, Пузигаћа каже да ти што тако говоре, а у првом реду потпредсједник ФБиХ Милан Дуновић из ДФ-а, имају право на своје мишљење.

  • Боље би му било да је размишљао о томе да су се ствари у вези са изборима урадиле прије него што је Централна изборна комисија расписала изборе, а не да се то ради два и по мјесеца пред изборе. Основни разлог што сам потписао да ово питање спада у виталне националне интересе јесте зато што је то тако - казао је Пузигаћа.

Прописи

Милан Дуновић каже да су Уставом ФБиХ прописана два случаја како се може покренути заштита виталног интереса.

- Један случај је када то питање покрену двије трећине једног клуба народа. У овом случају, то је могао урадити Клуб Хрвата. Друга ситуација је ова која се, по свему судећи, већ десила, а то је да предсједавајући и његов замјеник потпишу захтјев за заштиту виталног националног интереса. У том случају, закон иде на дневни ред и ако не постоји већина у свим клубовима, закон није усвојен - прецизирао је Дуновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана