Borjana Krišto za Glas Srpske: BiH ruši bošnjačka želja za dominacijom

Željka Domazet
Borjana Krišto za Glas Srpske: BiH ruši bošnjačka želja za dominacijom

Ako ne bude konsenzusa o izmjenama Izbornog zakona BiH, sigurno je da se izborni rezultati neće moći implementirati. Sve će doći u sličnu situaciju kao što je u Mostaru, a to nije dobro za BiH, kaže zamjenica predsjednika HDZ-a BiH i predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto.

GLAS: Da li je Predstavnički dom Parlamenta BiH postao poligon za populizam, iako je pred BiH mnogo važnih zadataka?

KRIŠTO: Parlamentarna većina ne funkcioniše. I kada je funkcionisala od tačke do tačke dnevnog reda ni u tome se ne vide dosljedni stavovi stranaka, nego se oni mijenjaju od trenutka do trenutka. To nije dobro za zemlju u cjelini, jer zakonodavna vlast treba da donese zakone i da rješava prioritetna pitanja. Sve što se dešava je prepreka da se ide dalje, ali te stvari se moraju konačno riješiti. Moraju biti riješena pitanja Ustava i Izbornog zakona BiH koji sadrži diskriminatorske odredbe. Imamo odluku Ustavnog suda BiH koja se tiče legitimnog izbora delegata u Domu naroda i članova Predsjedništva BiH. Ako smo istinski opredijeljeni, vrlo lako i brzo možemo doći do rješenja. No, druga je stvar što neko želi ovu zemlju vidjeti na drugi način pa se ponaša ovako, koristi činjenicu brojnosti i ne uvažava druge principe i načela, istovremeno optužujući druge da su krivci samo zato što su dosljedni u stavovima o tome kakva BiH može biti. Stvari su u ovom trenutku takve da se u Parlamentu čuju samo demagogija i politikantstvo. Nije mi jasno zašto se na taj način građanima baca prašina u oči i predstavlja im se da je to dobro za njih i da će to donijeti napredak, a zaista nema nikakve veze s tim.

GLAS: Postoji li šansa da do maja bude izmijenjen Izborni zakon?

KRIŠTO: To je najvažnije pitanje jer su izbori na pragu. Izbori treba da budu raspisani početkom maja i do tada se mogu mijenjati odredbe Izbornog zakona. Ostalo je malo vremena, a mnogo truda i energije je potrošeno na prijedloge koji su srušeni. HDZ BiH i stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora će i dalje insistirati na traženju rješenja i biti dio konsenzusa i dogovora na principima Ustava i odluke Ustavnog suda BiH. Ukoliko to i odluku koja se odnosi na grad Mostar želimo ispoštovati, vrlo lako i brzo se može doći do rješenja. Ali, ako neko ne želi dogovor, mora se jasno reći ko je taj ko opstruiše procese i napredak BiH.

GLAS: Čini li Vam se ponekad da nekima u BiH i nije stalo da dođe do izmjena Izbornog zakona?

KRIŠTO: Mi smo činili sve da dođe do kompromisa. SDA, SDP, DF i SBB su istog stava i jedva su čekali da odbiju naš prijedlog. Jasno se pokazuje i kod njihovih prijedloga da ne žele na tragu principa riješiti izmjene Izbornog zakona. Očito je da nisu zainteresovani za bilo koju promjenu nego da zadrže što imaju, a to je dominacija u BiH, posebno nad malobrojnim hrvatskim narodom. Oni koji su najglasniji u priči da BiH treba da opstane, a koji se zalažu za ovu zemlju ne čineći ništa, ne rade ništa drugo nego je ruše.

GLAS: Šta će se dogoditi ako ne dođe do kompromisa?

KRIŠTO: Ne bih željela upotrebljavati teške riječi, ali je evidentno da, iako se izbori mogu raspisati i održati i ako ne bude konsenzusa za izbor delegata u Dom naroda i sprovođenje odluke Ustavnog suda, sigurno je da se izborni rezultati ne mogu implementirati. Sve će doći u sličnu situaciju kao što je u Mostaru, a to nije dobro za BiH. Vidjećemo ko hoće stabilnost i prosperitet, a ko ne.

GLAS: Kako komentarišete najavljenu kandidaturu Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH?

KRIŠTO: Mi se zalažemo za to da svaki narod ima pravo da izabere svog predstavnika. Koga će narod birati, to je njegovo pravo. HDZ BiH želi da hrvatski narod ima legitimne političke predstavnike, a njegovo je pravo da izabere. Vjerujem da će narod znati izabrati.

GLAS: Kako ste doživjeli izjave bošnjačkih političara da je lider HDZ-a BiH Dragan Čović grobar evropskog puta BiH?

KRIŠTO: Tu je svaka riječ suvišna. Osjećamo i znamo koliko Čović radi na sređivanju stanja i na napretku BiH. Jedino tim putem možemo doći do rješenja, ali na svaki način opstruišu i njegove izjave i poteze.

Praćenje

GLAS: Zbog različitih mišljenja ministarstava još nema izmjena  Krivičnog zakona i Zakona o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH, iako je istekao rok koji je Ustavni sud BiH dao za to nakon što je prihvatio Vašu apelaciju. Može li desiti da opasni ljudi ostanu bez nadzora?

KRIŠTO: U ovakvoj situaciji ni to nije isključeno. Ne vidim razlog da Ministarstvo bezbjednosti predlaže četiri plus četiri godine za praćenje, to nisam nigdje vidjela u okruženju. To što je predložilo Ministarstvo bezbjednosti je mnogo gore od onoga što imamo. Izmjene zakona su interes svih i ne smiju biti interes pojedinih resora, pojedinaca ili određene politike. To treba riješiti na način kako su to uradile zemlje koje su to pitanje dobro riješile.

Evropska unija

GLAS: BiH će uskoro predati odgovore na upitnik Evropske komisije. Svojevremeno je bila lider u regionu na putu ka EU, a sada je na začelju. Ima li mjesta optimizmu?

KRIŠTO: Hoću da vjerujem da ima. Dobili smo jasne stavove Evropske komisije da BiH treba biti dio EU, ali nijedna zemlja bezuslovno neće biti primljena. Postoje obaveze i prioriteti. Ne vidim razlog za pesimizam, ali u BiH se ništa sa sigurnošću ne može tvrditi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana