Борјана Кришто за Глас Српске: БиХ руши бошњачка жеља за доминацијом

Жељка Домазет
Борјана Кришто за Глас Српске: БиХ руши бошњачка жеља за доминацијом

Ако не буде консензуса о измјенама Изборног закона БиХ, сигурно је да се изборни резултати неће моћи имплементирати. Све ће доћи у сличну ситуацију као што је у Мостару, а то није добро за БиХ, каже замјеница предсједника ХДЗ-а БиХ и предсједавајућа Представничког дома Парламента БиХ Борјана Кришто.

ГЛАС: Да ли је Представнички дом Парламента БиХ постао полигон за популизам, иако је пред БиХ много важних задатака?

КРИШТО: Парламентарна већина не функционише. И када је функционисала од тачке до тачке дневног реда ни у томе се не виде досљедни ставови странака, него се они мијењају од тренутка до тренутка. То није добро за земљу у цјелини, јер законодавна власт треба да донесе законе и да рјешава приоритетна питања. Све што се дешава је препрека да се иде даље, али те ствари се морају коначно ријешити. Морају бити ријешена питања Устава и Изборног закона БиХ који садржи дискриминаторске одредбе. Имамо одлуку Уставног суда БиХ која се тиче легитимног избора делегата у Дому народа и чланова Предсједништва БиХ. Ако смо истински опредијељени, врло лако и брзо можемо доћи до рјешења. Но, друга је ствар што неко жели ову земљу видјети на други начин па се понаша овако, користи чињеницу бројности и не уважава друге принципе и начела, истовремено оптужујући друге да су кривци само зато што су досљедни у ставовима о томе каква БиХ може бити. Ствари су у овом тренутку такве да се у Парламенту чују само демагогија и политикантство. Није ми јасно зашто се на тај начин грађанима баца прашина у очи и представља им се да је то добро за њих и да ће то донијети напредак, а заиста нема никакве везе с тим.

ГЛАС: Постоји ли шанса да до маја буде измијењен Изборни закон?

КРИШТО: То је најважније питање јер су избори на прагу. Избори треба да буду расписани почетком маја и до тада се могу мијењати одредбе Изборног закона. Остало је мало времена, а много труда и енергије је потрошено на приједлоге који су срушени. ХДЗ БиХ и странке окупљене око Хрватског народног сабора ће и даље инсистирати на тражењу рјешења и бити дио консензуса и договора на принципима Устава и одлуке Уставног суда БиХ. Уколико то и одлуку која се односи на град Мостар желимо испоштовати, врло лако и брзо се може доћи до рјешења. Али, ако неко не жели договор, мора се јасно рећи ко је тај ко опструише процесе и напредак БиХ.

ГЛАС: Чини ли Вам се понекад да некима у БиХ и није стало да дође до измјена Изборног закона?

КРИШТО: Ми смо чинили све да дође до компромиса. СДА, СДП, ДФ и СББ су истог става и једва су чекали да одбију наш приједлог. Јасно се показује и код њихових приједлога да не желе на трагу принципа ријешити измјене Изборног закона. Очито је да нису заинтересовани за било коју промјену него да задрже што имају, а то је доминација у БиХ, посебно над малобројним хрватским народом. Они који су најгласнији у причи да БиХ треба да опстане, а који се залажу за ову земљу не чинећи ништа, не раде ништа друго него је руше.

ГЛАС: Шта ће се догодити ако не дође до компромиса?

КРИШТО: Не бих жељела употребљавати тешке ријечи, али је евидентно да, иако се избори могу расписати и одржати и ако не буде консензуса за избор делегата у Дом народа и спровођење одлуке Уставног суда, сигурно је да се изборни резултати не могу имплементирати. Све ће доћи у сличну ситуацију као што је у Мостару, а то није добро за БиХ. Видјећемо ко хоће стабилност и просперитет, а ко не.

ГЛАС: Како коментаришете најављену кандидатуру Жељка Комшића за хрватског члана Предсједништва БиХ?

КРИШТО: Ми се залажемо за то да сваки народ има право да изабере свог представника. Кога ће народ бирати, то је његово право. ХДЗ БиХ жели да хрватски народ има легитимне политичке представнике, а његово је право да изабере. Вјерујем да ће народ знати изабрати.

ГЛАС: Како сте доживјели изјаве бошњачких политичара да је лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић гробар европског пута БиХ?

КРИШТО: Ту је свака ријеч сувишна. Осјећамо и знамо колико Човић ради на сређивању стања и на напретку БиХ. Једино тим путем можемо доћи до рјешења, али на сваки начин опструишу и његове изјаве и потезе.

Праћење

ГЛАС: Због различитих мишљења министарстава још нема измјена  Кривичног закона и Закона о Обавјештајно-безбједносној агенцији БиХ, иако је истекао рок који је Уставни суд БиХ дао за то након што је прихватио Вашу апелацију. Може ли десити да опасни људи остану без надзора?

КРИШТО: У оваквој ситуацији ни то није искључено. Не видим разлог да Министарство безбједности предлаже четири плус четири године за праћење, то нисам нигдје видјела у окружењу. То што је предложило Министарство безбједности је много горе од онога што имамо. Измјене закона су интерес свих и не смију бити интерес појединих ресора, појединаца или одређене политике. То треба ријешити на начин како су то урадиле земље које су то питање добро ријешиле.

Европска унија

ГЛАС: БиХ ће ускоро предати одговоре на упитник Европске комисије. Својевремено је била лидер у региону на путу ка ЕУ, а сада је на зачељу. Има ли мјеста оптимизму?

КРИШТО: Хоћу да вјерујем да има. Добили смо јасне ставове Европске комисије да БиХ треба бити дио ЕУ, али ниједна земља безусловно неће бити примљена. Постоје обавезе и приоритети. Не видим разлог за песимизам, али у БиХ се ништа са сигурношћу не може тврдити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана