Borenović: Za rješavanje izazova važan mehanizam koordinacije

Srna
Borenović: Za rješavanje izazova važan mehanizam koordinacije

Banjaluka - Predsjednik Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za evropske integracije Branislav Borenović poručio je danas u Banjaluci da će izazovi na evropskom putu BiH najbolje biti riješeni ako bude primjenjivan mehanizam koordinacije.

Borenović je istakao da će dovoljno kvalitetnom primjenom mehanizma koordinacije sva tijela profunkcionisati na najbolji mogući način.

"Važno je da što intenzivnije dostižemo evropske standarde, kriterijume, pravila i prakse, jer je to jedini način da u što skorije vrijeme dostižemo i evropske penzije i plate, da od toga korist imaju građani Srpske i BiH", rekao je Borenović novinarima na Ministarskoj konferenciji "Zapadni Balkan i članstvo u EU: jača regionalna saradnja s ciljem bržeg procesa evropskih integracija".


Ona je istakao da je Narodna skupština uvijek koristila najbolje prakse iz regiona i EU, te da već sedam godina nijedan zakon ne može ući u parlamentarnu proceduru bez izjave o usklađenosti tog akta sa zakonodavstvom EU.

Borenović je naglasio da je na taj način dat ogroman značaj procesu evropskih integracija i da je Narodna skupština Srpske važan paralmentarni faktor u BiH i regionu.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić kaže da se glavni procesi trebaju dešavati u vidu jačanja pravne države.

"Važno je da zbog samih sebe sredimo situaciju u državi, odnosno da obezbijedimo našoj djeci da mogu očekivati da će ostati ovdje i da mogu dostojanstveno da žive na ovim područjima", rekao je Bosić.

Predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta FBiH Edin Mušić kaže da Strategija EU za zapadni Balkan predstavlja novu nadu.

"Ne preostaje nam nam ništa drugo već da svi iz svog domena radimo na operacionalizaciji pojmova i tema koji su zacrtani u toj strategiji", rekao je Mušić.

On je podsjetio da je BiH odgovorila na Upitnik EU, koji će uskoro biti predat Evropskoj komisiji.

Domaćin međunarodne ministarske konferencije o temi evropskih integracija BiH i zemalja regiona je Ministarstvo inostranih poslova BiH.

Predstavnici Makedonije i Albanije odlučili da ne učestvuju na konferenciji ministara spoljnih poslova zemalja zapadnog Balkana u Banjaluci, jer nema samoproglašenog Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana