Бореновић: За рјешавање изазова важан механизам координације

Срна
Бореновић: За рјешавање изазова важан механизам координације

Бањалука - Предсједник Одбора Народне скупштине Републике Српске за европске интеграције Бранислав Бореновић поручио је данас у Бањалуци да ће изазови на европском путу БиХ најбоље бити ријешени ако буде примјењиван механизам координације.

Бореновић је истакао да ће довољно квалитетном примјеном механизма координације сва тијела профункционисати на најбољи могући начин.

"Важно је да што интензивније достижемо европске стандарде, критеријуме, правила и праксе, јер је то једини начин да у што скорије вријеме достижемо и европске пензије и плате, да од тога корист имају грађани Српске и БиХ", рекао је Бореновић новинарима на Министарској конференцији "Западни Балкан и чланство у ЕУ: јача регионална сарадња с циљем бржег процеса европских интеграција".


Она је истакао да је Народна скупштина увијек користила најбоље праксе из региона и ЕУ, те да већ седам година ниједан закон не може ући у парламентарну процедуру без изјаве о усклађености тог акта са законодавством ЕУ.

Бореновић је нагласио да је на тај начин дат огроман значај процесу европских интеграција и да је Народна скупштина Српске важан паралментарни фактор у БиХ и региону.

Први замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић каже да се главни процеси требају дешавати у виду јачања правне државе.

"Важно је да због самих себе средимо ситуацију у држави, односно да обезбиједимо нашој дјеци да могу очекивати да ће остати овдје и да могу достојанствено да живе на овим подручјима", рекао је Босић.

Предсједавајући Представничког дома парламента ФБиХ Един Мушић каже да Стратегија ЕУ за западни Балкан представља нову наду.

"Не преостаје нам нам ништа друго већ да сви из свог домена радимо на операционализацији појмова и тема који су зацртани у тој стратегији", рекао је Мушић.

Он је подсјетио да је БиХ одговорила на Упитник ЕУ, који ће ускоро бити предат Европској комисији.

Домаћин међународне министарске конференције о теми европских интеграција БиХ и земаља региона је Министарство иностраних послова БиХ.

Представници Македоније и Албаније одлучили да не учествују на конференцији министара спољних послова земаља западног Балкана у Бањалуци, јер нема самопроглашеног Косова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана