Borenović: Nova zaduženja bi dugoročno uništila Srpsku

Srna
Borenović: Nova zaduženja bi dugoročno uništila Srpsku

Banjaluka - Predsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da su tri odluke, koje je Vlada Srpske dostavila posljedni radni dan pred sjednicu parlamenta Srpske, u vezi sa novom zaduženošću u ukupnom iznosu od skoro 950 miliona KM, neracionalne i ljudi koji su ih predložili "dugoročno žele da unište Srpsku, a ne samo da je ekonomski oslabe".

Borenović je mišljenja da je ovo najveći udar u istoriji Srpske na njene građane i opterećenje koje ugrožava budućnost.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci ocijenio da je ovo "nagrada za loše predsjednike, ministre, direktore i rukovodioce gubitaše u izbornoj godini", te da je namjera izvlačenja novca i kupovina izbora.

On je istakao da je ova odluka potencijalni kreditni rizik koji će građani Republike Srpske morati vratiti u iznosu od skoro 1,5 milijarda KM.

Borenović je dodao da je riječ o tri vrlo diskutabilne odluke.

"Jedna je okvirna odluka i iznosi 750 miliona evra garancija bez ikakvog pojašnjenja, ne zna se za koje projekte, po kojoj cijeni će garancija biti izadavana zna se samo da vlast hoće da dobije odluku parlamenta da može sutra, prekosutra, ove godine izdavati garanciju u iznosu 750 miliona KM", kaže Borenović.

Druga odluka, dodaje je on, odnosi se na novo dodatno zaduženje od skoro 100 miliona KM za koje se nije znalo i spominjalo, a tiče se auto-puta Banjaluka - Doboj za koji su već, kako je rekao, uzeta dva kredita od kreditora u iznosu od 370 miliona KM i 320 miliona KM.

On je naveo da se treća odluka odnosi na "Željeznice Republike Srpske" i na kredit od više od 100 miliona KM, od čega je jasno precizirano da će Srpska, odnosno Vlada i građani kroz budžet vratiti 80 odsto tog kredita, skoro 85 miliona KM, a 15 miliona KM "Željeznice Republike Srpske".

Na pitanje da li će opozicija prisustvovati narednom zasjedanju parlamenta, Borenović je rekao da će odluku o tome donijeti u utorak, 6. februara.

"Mi ćemo u utorak ujutro donijeti odluku. Ima dosta razloga i da budemo i da ne budemo, vidjećemo donijećemo odluku o tome u utorak nakon kolegijuma", rekao je Borenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana